Българският бизнес разединен за мерките срещу епидемията

Българският бизнес разединен за мерките срещу епидемията

Българският бизнес е разделен в оценките си за предприетите от правителството мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, повечето фирми смятат, че те за закъснели, но всяко четвърто предприятие ги оценява като прекалено рестриктивни. В същото време повече от половината представители на бизнеса у нас признават, че нямат антикризисен план и действат според обстановката и са притеснени, че пикът на кризата тепърва предстои. Това сочат междинните резултати от онлайн анкета сред членовете на Българската стопанска камара, започнала в четвъртък.

Само за ден в нея са се включили 633 фирми от всички региони на страната (най-много от Североизточен регион) и от почти всички икономически сектори (най-много в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството).

Преобладаващите оценки на 36% от отговорилите на въпросите са, че мерките са закъснели, недостатъчни и неадекватни. 24 процента са на обратното мнение - че са налице прекалено високи рестрикции, които не отговарят на обективната обстановка. Като адекватни определят предприятието действия 22 на сто от дружествата.

Най-голям проблем за тях е загубата на клиенти, а отсъствието на работници се очертава като най-малкото препятствие пред нормалното функциониране на бизнеса.

Фирмите са песимисти и според 62% от участниците в анкетата, пикът на кризата предстои и се очаква задълбочаване на проблемите. 18% очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец.

Запитването разкрива още, че българските предприятия масово нямат превантивни планове. Според обстановката и без антикризисен план действат 67% от анкетираните, а 21 на сто от фирмите твърдят, че са изготвили по спешност план с оглед актуалната обстановка, а едва 7.5% имат план за действие в подобни ситуации, изготвен преди кризата с коронавируса.

Оказва се, че огромната част от фирмите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е никак малък и процентът на тези, които изобщо не знаят за тази правна възможност да се защитят в случай на криза като настоящата. По-малко от една-пета от бизнеса е предвидил в договорите си клаузи за форсмажор, според междинните данни на анкетата.

На отворен въпрос за оценката на понасяните щети в резултата на коронавируса, са били дадени най-различни отговори, като средната оценка на загубата на обороти е 52 на сто.
За обявилите загубите си с дневни, седмични и месечни суми, средните резултати са 1716 лв./ден; 8581 лв./седмица и 34 325 лв. на месец.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?