Българският червен кръст: 1500 бежанци са изложени на риск

Около 1500 е броят на най-уязвимите бежанци на територията на страната ни. Данните съобщи Ясен Сливенски от дирекция "Бедствия” към Българския червен кръст (БЧК), който е ръководител на българския екип за оценка на хуманитарната ситуация у нас. Той цитира изчисленията на екипите, които са посещавали центровете за настаняване в София и Хасково.

По думите му, бежанците имат най-голяма нужда от вода и храна, санитарно-хигиенни изделия, одеяла, облекло и обувки.

В последните дни потокът на бежанци към България рязко се увеличи. Преди две седмици на ден пристигаха по 50-60 души, като по това време само веднъж бе поставен рекорд от над 100 новопристигнали за една нощ, което вече е редовният брой на бежанците през последните няколко дни. Последните данни сочат, че в нощта на четвъртък срещу петък границата са преминали 136 нелегално 136 чужди граждани, от които 125 сирийци.

Положението е толкова тежко, че посягаме на националния си резерв, каза председателят на БЧК Христо Георгиев. По думите му, средства се търсят от Националната фондонабирателна система, дарители, фирми и др., както и от Фонда за незабавна помощ от Червения кръст и Червения полумесец.

От резерва си Червеният кръст е разблокирал комплекти за 1000 души, които ще бъдат дадени на бежанците, настанени в дома във Враждебна и в новооткрития център за бежанци в кв. "Военна рампа", който разполага с 500 места. Комплектите включват одеяла, чаршафи, възглавници и други.

За 300 деца ще бъдат отпуснати хигиенни материали, памперси, играчки и други необходими вещи.

Със съдействието на БЧК е пуснат кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК.

Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят