Българският дарителски форум връчи наградите за най-голям корпоративен дарител

Снимка: dfbulgaria.org

За девета поредна година "Български дарителски форум" (БДФ) връчи наградите "Най-голям корпоративен дарител" 2014 г.

Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2013 г.

Осемчленно жури класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Церемонията се състоя на 13 ноември 2014 г. и неин домакин беше президентът Росен Плевнелиев.

Тази година в конкурса участваха 42 кандидатури в 7 категории.

В категорията "Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания "Дънди Прешъс Металс“ (2 882 618 лв.), второто място е за медодобивната компания "Аурубис България" (дарени 931 776 лв.).

Със статуетка "Най-голям обем на нефинансови дарения” си тръгна "Данон Сердика" (175 019. 29 лв., дарени в стоки и храни).

Призът "Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” е за е МТел, втори са "УниКредит Булбанк".

В категорията "Най-щедър дарител” (обем дарения, изчислени като процент от печалбата преди облагане) печели "Дънди Прешъс Металс" (с 2.28%, дарени от печалбата преди облагане).

Качествените награди в церемонията бяха спечелени от Пощенска банка за кампанията им "Най-добър старт за всяко дете“ в партньорство с УНИЦЕФ България. Банката печели в категорията "Най-добра дарителска програма”.

За "Най-прозрачна дарителска програма“ журито определи платформата "Избери, за да помогнеш“ на "Райфайзенбанк".

Наградата “Най-сполучливо партньорство” цели да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване на членовете на Форума. Тази година тя е за "Теленор България" и фондация "Светът на Мария“ – за партньорския им проект за изграждане на Дневен център "Светове“ в подкрепа на хора с интелектуални затруднения.

Наред с отличията за компании, БДФ отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година носител на наградата е проф. Минко Балкански – професор по физика в университета "Мария и Пиер Кюри“ в Париж, един от най-известните учени в областта на физиката в света. Живее във Франция. В България развива мащабна благотворителна дейност чрез своята фондация "Миню Балкански”. Създател е на Национален институт за образование, Институт за деца и Лятната школа за забавна математика. Реставрира центъра на родното си село Оряховица и Културния център в Нова Загора. Инвестира в ремонти на домове за възрастни в региона. Организира пленери по изкуства и майсторски класове по цигулка, подкрепя млади и даровити българи в обучението и реализацията им.

Специалната награда на УС на БДФ е за инициативата "Спаси, дари на…“ , чиято цел е разгласа на кампаниите за лечение на деца. Екипът вече 8 години поддържа сайта и участва в кампаниите на децата доброволно и безвъзмездно. За времето, в което съществува, инициативата е реализирала над 65 кампании в подкрепа на 55 деца.

Тази година БДФ реши да постави във фокуса на церемонията доброволческия труд.

Акцентът е провокиран от огромната доброволческа енергия, която страната ни усети след възникналите хуманитарни кризи – бежанската вълна от Сирия и наводненията в различни населени места през пролетта и лятото на 2014 г. Много служители на компании в България доброволстват все повече в подкрепа на благотворителни инициативи. Церемонията показа различните лица на хората, дали безвъзмездно своето време, енергия, креативност и усилия за различни важни обществени каузи с убеждението, че дават ли на другите, това носи смисъл на тях самите.

Споделяне

Още от Общество