Българският етнически модел остава основен политически коз на ДПС

Партията открои политическото визионерство на Доган за членството на България в ЕС и НАТО

Българският етнически модел остава основен политически коз на ДПС

В обръщение, публикувано по случай 26 -тата годишнина от основаването си, Движението за права и свободи посочва своята заслуга за членството на България в ЕС и НАТО благодарение на "българския етнически модел". Този модел пък дължим "на политическото визионерство на основателя и почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган".

"Никой не може да отрече активната роля на ДПС за успешната ни европейска и евроатлантическа интеграция. Факт е, че членството на България в НАТО през 2004 г. и членството ни в Европейския съюз през 2007 г. бяха реализирани от правителства с участието на партията ни. Безспорно, две от най-успешните правителства на Прехода!", се казва в обръщението, публикувано в понеделник на партийния сайт от името на новото колективно ръководство.

Двете правителства, които се визират като най-успешни, са тези на Симеон Санксобургготски и на Сергей Станишев. Участието на ДПС в кабинета "Орешарски" не е упоменато.

Показателно е, че за вътрешната криза, която разтресе и разцепи ДПС, почти не се споменава.

"Съхраняването на уникалния български етнически модел, път, неизменно следван от ДПС през всички тези години е основният генератор на стабилност и сигурност както в страната, така и в региона", се казва в текста.

"Създаването на ДПС е исторически акт срещу насилствената асимилация на комунистическия режим, целящ възстановяването на основните права и свободи на представителите на различните етнически групи, който се оказва и от съдбовно значение за бъдещето на страната ни. Акт, който поставя основите на българския етнически модел и съхранява мира и стабилността в страната, благодарение на който ние не споделихме съдбата на нашите западни балкански съседи, които минаха през ада на етно-религиозни конфликти, белязали 90-те години на миналия век", пишат от движението. И добавят, че има опити да бъде омаловажено стореното от ДПС, но "историята не може да се подменя".

В обръщението се казва, че нормата и критерият, на които се осланя ДПС е "стабилността на страната и сигурността на всички български граждани".

От ДПС отбелязват, че настоящите"геополитически реалности" напомнят тези от преди 26 години. "Независимо от посоката им, те имат една съществена характеристика – генерират кризи и конфликти в различни точки на света. За съжаление, нито една друга политическа партия не успя да се ориентира в новите геополитически реалности"

"Благодарение и на сензитивността на почетния председател на партията ни, ДПС отново се доказа като единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им. В тази връзка, нашата мисия е запазването на правата и свободите, мира, стабилността и сигурността на българските граждани в условия на остро противопоставяне и напрежение в международен план", пишат от партията.

Затова от Централният съвет на партията твърдят, че "единствено активното участие на ДПС в политическия живот на България може да осигури адекватна позиция по отношение на новите предизвикателства, пред които е изправена страната ни."

От ДПС подчертават, че те като "колективно тяло" имат воля да се развиват. "Движението за права и свободи има волята и хъса да осъществи своята мисия, като същевременно има силната имунна защита срещу опитите за подмяна на фундаменталните ценности, които ДПС отстоява от създаването си преди 26 години", пише още в обръщението.

"Изминалата година бе изпълнена с политическо напрежение, характерно за година на избори, но и белязана за нас със знака на болезнени вътрешнопартийни процеси. И в същото време – налице е единно общностно решение партийното тяло да се отърси от всичко онова, което не споделя основополагащите идеи и ценности на ДПС, което пречи на партията да продължи напред за постигане на своите цели и за утвърждаване на България като реален член на Европейския съюз и НАТО", се казва още в позицията на ЦС на ДПС.

"Политическият анализ на събитията несъмнено предстои", пише в текста, който завършва с думите: "Ние трябва да го направим заедно, с мисълта, че изстраданите и отстоявани през годините принципи и ценности са поставени пред огромно изпитание. Това изисква рационално, зряло и мъдро поведение, с поглед към нашето общо бъдеще, с гаранции за просперитет и достоен живот, с далновиден поглед за мястото и ролята на ДПС и на България в общия контекст на регионална, европейска и международна политика."

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?