Българският хелзинкски комитет започва кампания за закриването си

Българският хелзинкски комитет (БХК), водещата правозащитна организация в страната, стартира кампания за закриването си.

“Имам една мечта, Българският хелзинкски комитет да не съществува. Питам, кога ще изчезне Българският хелзинкски комитет, кога?”. Така започва новото видео, част от стартиралата кампания “Да закрием БХК”. В него активисти, общественици и журналисти - директорът на Национална мрежа за децата Георги Богданов, журналистите Ирина Недева и Мария Черешева, активистите Капка Панайотова, Виктор Лилов, Огнян Исаев, Симеон Василев и Стана Илиев, Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация“ и Надя Шабани от Български център за нестопанско право - апелират за закриването на БХК.

Във видеото си БХК обявява, че ще се самозакрие - тогава, когато се постигне пълното зачитане на правата на човека в България, и призовава хората да подкрепят усилията в тази посока.

Организациите за защита на правата на човека в Централна и Източна Европа са изправени пред сериозни затруднения, по-мащабни от всякога. През последните години наблюдаваме засилване на крайнодесните идеологии, обезценяване на човешките права, както и тенденция да се приемат мерки, ограничаващи дейността на правозащитните групи. Все повече организации в Европа се сблъскват с медийни атаки, тормоз и натиск да бъдат закрити.

Посланието на кампанията “Да закрием БХК” е отговор на най-яростните критици на организацията, които често призовават за нейното закриване и за забрана на дейността на неправителствения сектор въобще. Те обаче никога не описват как ще изглежда България, ако исканото от тях се случи. Без правозащитни организации нямаше да има въвеждане на Закон за правна помощ или Закон за защита от дискриминация. Грубите нарушения в домовете за възрастни хора с увреждания и психични разстройства или в детските домове щяха да останат скрити.

“Една неправителствена организация съществува, за да изпълни мисията си, а нашата е да насърчаваме спазването и защитата на правата на човека. В един идеален свят няма да има нужда от защитници на правата на човека и организации като нашата, защото нарушенията на човешки права ще бъдат максимално ограничени, а съдебната система и законодателство ще работят достатъчно ефективно, за да се справят с тяхното отстраняване“, заяви Светла Баева, директор на програма “Кампании и комуникации” на БХК.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?