Българският контингент е добре осигурен за новата мисия в Афганистан

Близо 12 000 чуждестранни военнослужещи, сред които и българи, участват в новата мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа“. Националният командир на българския контингент в Афганистан полк. Георги Маргитин заяви в събота пред БНР, че новата мисия е за “подготовка, съветване и подпомагане на афганистанската армия и полиция“, а българският контингент наброява 110 военнослужещи, разположени в Кабул и в Кандахар.

Българите отново са под командване на американци, а задачите им остават същите – охрана на летището и съветване на батальоните и щаба на 205 армейски корпус от афганистанската армия.

През този период на годината се отчита значително присъствие на бойни клетки от страна на опозиционните въоръжени групи, които продължават да планират и провеждат нападение под формата на самоубийствени атаки, импровизирани взривни устройства и обстрел с различни огневи средства срещу афганистанските сили за сигурност, международните сили за поддържане на сигурността, както и срещу обекти на правителството и администрацията на цялата територия на страната.

Отношението на местното население към българите е добро. За това допринасят ежедневни срещи на екипа от съветници с представители на афганистанския армейски корпус. Към момента няма място за притеснение, констатира Маргитин. Осигурени са и преводачи от местните езици на английски.

Базата е максимално защитена. По време на обучението и присъствието на екипа от съветници в района на 205 корпус, мерките за сигурност са на достатъчно високо ниво. Всичко е направено както трябва да бъде, съгласно регламентиращите документи и стандартните оперативни процедури за района на мисията. Към момента всичко, от което имаме нужда, е осигурено.

Местните хора имат желание да бъдат обучени и по-бързо да започнат да работят самостоятелно, коментира той.

Споделяне

Още от Свят