Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Европейски организации за защита на животните призоваха за освобождаване на белоглав лешояд на име Нелсън, който е бил заловен от въоръжени бойци в Йемен, заподозрян за шпионаж и задържан в плен, пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Белоглавият лешояд Нелсън е внесен от Испания в България и тук е опръстен. Той е от малкото лешояди в страната и живее тук благодарение на Фонда за дивата природа и фауна. По време на ежегодната миграция Нелсън се е отклонил от своето ято. Той е прелетял над Турция и над голяма част от Арабския полуостров, докато накрая бил заловен в Южен Йемен, където се води гражданска война.

Умореният лешояд бил забелязан и свален от проправителствените бойци в третия по големина град в Йемен - Таиз. Те помислили, че джипиесът на крака му е шпионско устройство, а пръстенът - миникамера и че птицата е пратена от шиитската групировка "Хуси", поддържана от Иран. Въпреки че пръстенът му е махнат, лешоядът остава в плен.

"Явно си мислят, че самият агент е по-важен от оборудването," каза председателят на Фонда за дивата природа и фауна Емилиян Стойнов, който лично е опръстенил Нелсън. Стойнов узнава за залавянето на птицата от самите йеменци, които му звъннали на написания на пръстена телефон. Сега природозащитни организации се борят за освобождаване на Нелсън.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?