Българският лев влезе в чакалнята за еврото

ЕЦБ поема надзора върху най-важните банки у нас от 1 октомври

Българският лев влезе в чакалнята за еврото

Българският лев е включен във Валутно-курсовия механизъм ERM II, наричан още чакалнята за еврото.

Историческото за България решение е взето единодушно от финансовите министри на държавите членки от еврозоната, президента на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1.95583 лева. Според европейските правила той не трябва да се отклонява с повече от 15% в продължение на минимум две години, за да престоят в ERMII да се счита за успешен. 

България влиза в механизма с валутния си борд като едностранно поето условие.

Споразумението за участие на българския лев в ERM II е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция, посочват от централната банка.

Българските власти са поели ангажимент да предприемат конкретни мерки, свързани с политики в областта на небанковия финансов сектор, държавните предприятия, рамката за несъстоятелност и рамката за предотвратяване на пране на пари.

Страната ни също така ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система, пише в съобщението на БНБ.

България влиза и в Банковия съюз

Освен в ERMII България се присъединява и към Банковия съюз на ЕС, тоест влиза в "тясно сътрудничество" с Европейската централна банка. 

ЕЦБ ще поеме директно банковия надзор върху най-големите и значими банки у нас от 1 октомври 2020 г., след като извърши оценка на това кои финансови институции ще влязат в списъка. Отделно, Франкфурт ще следи в макроплан и по-малките банки у нас.

България ще има свой представител в надзорния съвет на ЕЦБ с всички права като на държавите с право на глас. 

Влизането на България и Хърватия в Банковия съюз е историческа стъпка и за него, тъй като за първи път към него се присъединяват държави извън еврозоната.

Владислав Горанов: Ползите са не само икономически, това е цивилизационен избор

"Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки по начин, който дава не само икономически предимства, а е и цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от най-силните икономически формирования в света", коментира финансовият министър Владислав Горанов, който бе двигателят на процеса по присъединяване на лева към ERMII.

"Вярвам, че участието на България в Банковия съюз и впоследствие – в еврозоната, ще доведат до такова икономическо развитие като останалите държави, които участват в тези механизми," коментира министърът.

"Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България", коментира и управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

Борисов: Криво ми е, че не се радваме на решението

Премиерът Бойко Борисов благодари на европейските лидери за подкрепата, но каза, че му е "криво" и го "боли", че българският народ не може да се зарадва на решението. 

"Цяла Европа "гърми", че българките финанси и българките банки са при белите държави. А ние се цял ден се опитаме да покажем кой колко мрази. Вместо сега да се прегърнат и да играят ръченици с маски, ние цял ден отбиваме атаките на българи, които се опитваха да попречат на това, което е хубаво за България. Това е много важен за икономика и за инвеститорите ден. Хората се радват заради нас, а ние не се радваме", каза Борисов.

По думите му той трябвало да седи заедно с президента Румен Радев, когато България влиза в Банковия съюз и ERMII.

"Когато си член на Банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилана на белите държави и ЕС стои зад гърба им", посочи Борисов.

ЕК поздрави България и Хърватия

Европейската комисия съобщи, че приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна в чакалнята на еврозоната (ERM II), а също и влизането на двете държави в Банковия съюз.

"Еврото е осезаем израз на европейското единство, благоденствие и солидарност. С това решение се признават важните икономически реформи, предприети от България и Хърватия, като същевременно се потвърждава продължаващата привлекателност на единната европейска валута. Ще продължим да подкрепяме и двете страни в следващите заключителни стъпки към присъединяването им към еврозоната", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес