Българският Лувър официално ще се казва Национална галерия "Квадрат 500"

Музейният комплекс ще бъде открит официално на 24 май. Сн. БГНЕС

Национална галерия "Квардат 500". Така официално ще се казва националният музеен комплекс в София вече известен като българския Лувър. Официалното име е избрано от комисията, която разглежда предложенията за имен на комплекса, назначена от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от Министерството на културата.

В конкурса са постъпили 230 предложения за име на музейния комплекс. "При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите", обясниха от министерството.

Според комисията "Квадрат 500", както е известно мястото, където се намира комплексът, "съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково". "Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Членовете на комисията се обединиха около съчетание на две от предложенията - Национална галерия "Квадрат 500", съобщиха от министерството.

Очаква се музейният комплекс да бъде открит официално на 24 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество