Българският национален отбор по футбол отново замесен в "черно тото“

Българският национален отбор по футбол отново замесен в "черно тото“

Българският национален отбор отново е замесен в "черно тото". Почти сигурно контролата между България и Южна Африка преди Мондиал 2010 е станала жертва на манипулатори на мачове от азиатски онлайн синдикати за залагания, съобщи един от шефовете на Южноафриканската футболна асоциация, цитиран от бТВ.

Линдъл "Асото" Кика, който отговаря за националните отбори на ЮАР, заяви пред местните медии, че вероятно всички контроли на Южна Африка преди домашния Мондиал са били манипулирани. Самият Кика отрече да е направил грешка при организирането на двубоите, които са били повлияни от рефери, назначени с помощта на подозрителната спортна маркетингова група "Football4U".

Вината за организирането на мачовете бе прехвърлена на Кика от бившия изпълнителен директор на асоциацията Леси Сидибе, който заяви за южноафриканския "Съндей Таймс", че не помни да е подписвал договорите за мачовете. Кика заяви обаче, че не е имал властта да взема такива решения.

Става дума за мачовете през май 2010 година срещу Тайланд, България, Колумбия и Гватемала. Срещата на Южна Африка с нас завърши 1:1.

"Football4U" бе контролирана от Уилсън Раж Перумал, сингапурец, който в момента лежи в затвора във Финландия заради уреждане на мачове в страната.

Кика заяви, че предложените рефери са били проверени от самата федерация. "Имената на съдиите бяха в списъка на ФИФА и имаше потвърждение, че можем да им вярваме. В контролите обаче те се представиха под нивото си и решихме да ги сменим за последния си мач с Дания", добави още Кика.

Мачът с България бе свирен от тогоански рефер. Подозрение обаче е събудил двубоят с Колумбия. "Срещата с Колумбия ни накара да станем подозрителни към съдиите. Дадоха ни дузпа прекалено лесно за крайното 2:1", смята Кика.

През миналата година ФИФА започна официално разследване на контролата на българския отбор с Естония, завършила 2:2, след като и четирите гола паднаха от дузпа.

В крайна сметка световната централа отсече, че срещата е уговорена с цел печалба от организацията "Footy Media", ръководена от Антъни Сантия Раж, който още по-интересно се оказва партньор в измамите на споменатия по-горе Перумал и също е сингапурец. БФС не получи наказание за контролата, осъдени да не ръководят до живот бяха само унгарската тройка рефери на срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?