Българският парламент смята да подкрепи несъществуваща позиция на ООН за Газа

Българският парламент смята да подкрепи несъществуваща позиция на ООН за Газа

Председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Живко Тодоров обяви в петък, че България споделя искането на ООН за независимо разследване на нападението на израелски командоси срещу превозващи помощи за Газа кораби, при което загинаха девет души.

"Има непропорционално използване на сила от страна на израелската държава, смятаме, че това е безспорен факт. Българската страна се присъединява към тезите на международната общност, че трябва независимо и безпристрастно разследване на инцидента", заяви Тодоров, след като комисията изслуша заместник-външния министър Марин Райков.

От думите на Живко Тодоров (ГЕРБ) обаче стана ясно, че председателят на външната комисия не е наясно с един от основните спорни моменти около предстоящото разследване на случая. В своята специална декларация Съветът за сигурност на ООН поиска "безпристрастно“, но не и "независимо“ разследване. При обсъждането САЩ успяха да наложат в декларацията да не присъства думата "независимо“, смятайки, че израелската страна е напълно способна да се справи сама с тази задача, без да се налага външно участие. За вкарването на подобен текст настояваше Анкара.

По думите на Тодоров българската позиция по въпроса е балансирана и издържана в съзвучие с тази на международната общност. На въпрос дали българският парламент ще подкрепи искането на ООН за независимо разследване, Тодоров заяви, че това е и българската позиция.

Според Живко Тодоров в бъдеще следва да се осигурява достъп на хуманитарна помощ до Газа, за да може населението там да не живее толкова бедно, колкото сега.

"Смятаме, че хуманитарната помощ трябва да достига до Газа, защото това е единственият начин там населението да може да се възползва от нея и да не се създават условия за радикални действия", заяви Тодоров.

Той коментира още, че се надява да няма други подобни инциденти, защото те възпрепятстват мирното решаване на конфликта в Близкия изток.

Следващата седмица българската позиция ще бъде обсъдена и в пленарна зала. РЗС вече предложи на НС декларация в защита на Израел. Тогава ще бъде представено и малко неясното засега мнение на парламентарната външна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България