Българският пациент е най-онеправдан в Европа

Българският пациент е най-онеправдан в Европа

България е на последно място в Европа по защитата правата на пациента, сочи годишната класация на европейската организация за анализи и информация Health Consumer Powerhouse за 2009 година. Проучването обхваща 31 европейски държави, България е класирана на последното 31-во място. Изследването бе представено във вторник по повод Европейския ден за правата на пациента.

Миналата година здравната система на страната ни бе класирана на едно от последните места в проучване на Health Consumer Powerhouse и бе окачествена като една от най-нехуманните, като тогава България заемаше 28-о място. След нея бяха само Хърватия, Македония и Латвия, но сега трите страни са преди България по защита на пациентските права. Според данните на европейската организация за анализи и информация страната ни е на последно място и по качество на лечението на диабет през миналата година.

В изследването за защита правата на пациентите, което обхваща различни показатели, страната ни е събрала едва 473 точки от 1000 възможни. Като слаби са оценени законодателството, уреждащо правата на пациентите, което у нас изобщо липсва, директният достъп до специализирана медицинска помощ, участието на пациентските организации в процеса на вземане на решения. Неформалните плащания също са отразени като проблем в проучването.

Най-важната препоръка за България е да позволи на пациентите да избират своя доставчик на здравни и осигурителни услуги с цел да се даде възможност на истинско партньорство.

С най-добре защитени права на пациентите е Дания, следвана от Германия, Франция, Швейцария и Холандия. В дъното на класацията заедно с България са Македония, Португалия и Румъния.

Пациентски организации стартират свой одит в болниците

Българската асоциация за закрила на пациентите е решила да направи свой одит в лечебните заведения, за да се оцени качеството на услугите и как се спазват правата на болните. За целта ще се прави мониторинг по няколко критерия, сред които ще бъде и броят на подадените жалби от пациенти.

Тъй като подобен одит не може да се прави в болници, които не са дали съгласието си, мониторингът ще се упражнява само там, където е получено разрешение. Според председателя на асоциацията Пламен Таушанов обаче, ако едно лечебно заведение не е съгласно пациентската организация да прави одит, то това означава, че има нередности.

Макар в деловодството на парламента да отлежават няколко проектозакона за защита правата на пациентите, такъв документ до момента няма приет. Пред месец депутатът от НДСВ Антония Първанова, подкрепена от колегата си Радослав Гайдарски (БСП), внесе в парламента промени в Закона за здравето, уреждащи в отделен раздел правата на пациентите.

Спорни текстове и политически противоречия за това защо правата на пациентите не се регламентират в отделен закон, защо промените се внасят в края на мандата и др. за пореден път пратиха документа в "трета глуха".

Във вторник Първанова заяви, че НДСВ ще внесе отделен законопроект за защита правата на пациентите, но по думите ѝ няма политическа воля за приемането на документа. Царистите предлагат още да се създаде антикризисна стратегия в областта на здравеопазването.

При провежданите медицински манипулации у нас в около 7% от случаите се правят лекарски грешки. Пациентските организации настояват за създаването на гаранционен фонд, от който да се изплащат обезщетения, на пострадалите от лекарски грешки. Лекарите от своя страна пък смятат, че лимитите, с които работи НЗОК, сами по себи си са нарушаване на пациентските права, тъй като ограничават достъпа им до здравни услуги.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?