Българският план за "твърд" Брекзит: Повече дипломати и лесна регистрация за британците у нас

Ще се разчита основно на общия подход за действие на Европейския съюз

Сн. ЕПА/БГНЕС

България прие в сряда план за действие при Брекзит без сделка, който основно е насочен към минимализирането на проблемите на българите във Великобритания. За повечето основни предизвикателства ще се разчита на общия подход на Европейския съюз.

Планът предвижда промени в Закона за чужденците в България, изпращането на още двама консулски служители в Лондон, откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия, консултации за българите във Великобритания и други.

България ще приема самостоятелни мерки единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум, отбелязват от Министерския съвет.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март. Към момента договорената от британската премиерка Тереза Мей сделка с ЕС не може да събере необходимата подкрепа в парламента и не се изключва Лондон да напусне без споразумение. Подобен сценарий ще хвърли и ЕС, и Великобритания в хаос и ще затрудни двустранните отношения. Въпреки това всички страни вече се готвят за него. Правителството на Тереза Мей все още се надява, че в крайна сметка депутатите ще подкрепят споразумението с ЕС. Не е изключено обаче и временно отлагане на Брекзит.

Във Великобритания живеят по официални данни около 90 000 българи, а по неофициални – много повече. Около 7000 британци пък пребивават у нас.

"Европейската комисия и страните-членки работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за най-лошия сценарий", каза външният министър Екатерина Захариева.

Тя припомни, че при "твърд" Брекзит българските граждани, които пътуват краткосрочно до Великобритания - до 90 дни, няма да се нуждаят от визи, а българите, които към 29 март 2019 г. живеят на територията на Великобритания, ще могат по лесна процедура да кандидатстват за т. нар. "статут за уседналост".

Съответно българското правителство прие решение британските граждани, около 7000 души, реципрочно да имат лесна и достъпна регистрация.

От представителството на Европейската комисия в София водят разговори със синдикатите и бизнеса по отношение на новите регламенти след 29 март. Целта е да не се допускат негативни последици във всички сфери на икономиката.

"Трябва да е ясно, че това е решение на Великобритания и след Брекзит ще се третира като трета държава и ще важат правилата на Световната търговска организация, а не на ЕС", допълни тя.

Опасността от Брекзит без споразумение нараства, а последствията от подобно развитие остават трудно предвидими. Неясни въпроси ще има около роуминга, летищата, износа, вноса, лекарствата и около още много други сфери.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа