Българският посланик в Австралия е извикан заради случая "Полфрийман"

Българският посланик в Австралия е извикан заради случая "Полфрийман"

Българският посланик в Канбера Петър Николаев е бил извикан от австралийското външно министерство заради случая с Джок Полфрийман, съобщи "Дневник". От Външно министерство са потвърдили за срещата. Според тях разговорът в преминал в "добронамерен дух, конструктивна и колегиална атмосфера и е в рамките на нормалната дипломатическа практика за поддържане на комуникацията между двете държави".

Реакцията на австралийската среда идва ден, след като техният посланик се срещна с вътрешния министър Младен Маринов. От МВР не съобщиха подробности за срещата. Според съобщението им министърът и шефът на дирекция „Миграция“ Николай Николов са обяснили на Филп защо Полфрийман е затворен в бежански център на МВР в Бусманци, въпреки че беше предсрочно освободен от затвора. Австралиецът стои в Бусманци, защото няма лични документи, обясни в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров. Според него паспортът на Полфрийман е издаден, но не му е връчен. Цацаров заяви:

"Единственото, което ще ви кажа е: Замислете се кой издава тези документи".

Полфрийман бе затворен в Бусманци след предсрочното му освобождаване от затвора. От МВР заявиха, че ще го държат там, докато Върховният касационен съд не се произнесе по искането за възобновяване на делото за освобождаване, подадено от Цацаров. Междвуременно съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които пуснаха Полфрийман от затвора, обявиха, че той е арестуван незаконно, защото тяхното решение подлежи на незабавно изпълнение.

Сагата около Полфрийман не се размина и без диполматически скандал. От австралийското външно министерство обявиха, че изявления на Филп са били цититрани манипулативно от българското правосъдно ведомство. Дипломатът се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов и след срещата бе разпространено прессъобщение. Според австралийската страна то не съдържа цялото изявление на Филп. От правосъдното министерство не са реагирали на тези твърдения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?