Българският премиер и сръбският президент потушиха двустранното напрежение

Министър Ивица Дачич още не се е извинил за острия си тон към Борисов

Бойко Борисов и Александър Вучич, Снимка: Архив

Българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич потушиха двустранното напрежение, възникнало след остро изказване на външния министър на Сърбия Ивица Вучич.

В събота сутринта Дачич отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов по повод признаването на Косово, като още не се е извинил за изявлението си.

В неделя българският министър-председател заяви, че няма да влиза в острия тон на Дачич. По-късно и сръбският президент Александър Вучич направи омиротворително изказване, като посочи, че става дума за "преходно неразбирателство" .

Вучич каза още, че лично "ще се ангажира във възможно най-кратки срокове да се върне нивото на добрите отношения с България". "България призна независимостта на Косово. Сърбия не я признава и това са нашите различия. По всичко останало имаме добри отношения. Става въпрос за преходно неразбирателство. Следващата седмица ще говоря с премиера на България Бойко Борисов и с президента Румен Радев. В Сърбия има българско малцинство. което искам да се чувства като на собствена земя", заяви Вучич.

Сръбският външен министър изригна срещу Борисов

Повод за дипломатическото напрежение между България и Сърбия стана изказване на българския министър-председател за статута на Косово, последвано от непремерен изблик на сръбския външен министър.

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Българският премиер отговори: "По отношение на върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", каза Борисов. Изказването му напълно отговаря на текстовете на основополагащите договори за ЕС, тъй като членовете на Еврокомисията са призвани да защитават общия интерес на съюза, а не са представители на държавите си по произход. До момента 23 държави от ЕС, включително България, са признали независимостта на Косово.

Дачич, който в миналото бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, обаче реагира остро, като призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

"Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза извън добрия дипломатически тон Ивица Дачич, който се надява страната му да стане член на ЕС.

Впоследствие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Сърбия в България да бъде извикан в понеделник в МВнР.

Дачич привика български дипломат в събота вечерта

Още преди това да се е случило, Дачич предприе нов ход и в събота вечерта извика първия български дипломат в Белград.

"Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия", каза Дачич пред държавната агенция Танюг. "Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдят точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово", каза още той.

"Позицията (на ЕС за Косово, бел.ред.) е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово, или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България на разговор в МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия", каза още Ивица Дачич.

Екатерина Зарахиева: Такива емоции няма да търпим

Реакция имаше и от страна на българския външен министър Екатерина Захариева.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката, на мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции", обясни тя пред бТВ.

"Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговора му, някой може би е преразказал, защото това, което каза премиерът, е абсолютно вярно. Един външен министър като Дачич не бива да си позволява да се губи в превода, трябва да види точно и буквално да види какво е казал дали премиер, дали президент, дали външен министър. Защото – на първо място – ЕС не признава държави, и никоя организация не признава държави – признават ги самите държави; и това казва и премиерът Борисов, който отговаря на въпрос на журналист дали ще се забави европейската интеграция на Западните Балкани, след като испанец е определен за бъдещ шеф на дипломацията на ЕС. Испания е една от петте държави-членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово – дали това няма да повлияе негативно на целия процес на Балканите. И тогава премиерът Борисов абсолютно коректно и политически, и юридически каза: "Когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, ти защитаваш интересите на съюза. И следващата част от отговора е, че независимо, че Испания не е признала Косово, той би трябвало да се съобрази с останалите от нас, които сме го признали. Не виждам нищо в това изказване, което да запали цялата тази емоция в Ивица", допълни Захариева.

Министърът добави, че в понеделник пред сръбския посланик ще бъде изяснено какво точно е казал премиерът Борисов и ще му се припомни подкрепата, която България е дала на всички страни от Западните Балкани, и в частност на Сърбия, за европейската перспектива. "Имат чудесни отношения премиер-премиер, нашият премиер с техния президент, така че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече когато са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели", съобщи още вицепремиерът, и допълни, че "ние сме за добросъседски отношения, но няма да търпим такива емоции".

Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер, категорична бе Захариева.

Бойко Борисов реагира снизходително

В неделя следобед с реакция по напрежението се включи и премиерът Бойко Борисов, който реагира сдържано и снизходително.

"Избрахме най-трудната задача за европредседателството си - Западните Балкани. Променихме осите и София влезе в тях с важна и отговорна задача. Винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, затова така реагира сега Ивица Дачич", смята Борисов. По думите му сърбите "малко ги е яд", защото на Балканите завистта винаги е била изразено качество.

Той обясни, че не е позволил по-остра реакция на думите на Дачич от страна на българския външен министър, защото знаел "сърбите колко ги боли за Косово", но, ако не се разберат, няма перспектива за региона.

Борисов бе категоричен, че България ще продължава да помага на "братята сърби" и догодина ще е готова магистралата с Белград.

Косовският премиер: "Благодаря, Бойко"

Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на българския си колега Бойко Борисов за "принципната позиция" по отношение на Косово.

Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

"Косово е важна част от този процес и стои на страната на съюзниците за интеграцията на региона в Европейския съюз. Взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашите перспективи. Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа, която надхвърля манталитета от миналия век, причинил трагедии и прецеденти. Без участието на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!", пише Харадинай.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа