Българският премиер отминава безмълвно поражението на местните избори

Премиерът на България Симеон Сакскобургготски отми от себе си вината за съкрушителната загуба на своята партия на местните избори. В интервю за "Файненшъл таймс" той определи резултатите като "доста нормална реакция - лек завой наляво, когато едно дясно-центристко правителство предприема непопулярни, но необходими реформи".

Според него много по-важно е намаляването със 7% на безработицата, от 20 на 13 процента, което е първото подобно намаление от края на комунизма. Премиерът отбеляза и десетките хиляди работни места, създадени в малкия бизнес след като НДСВ спечели властта в средата на 2001 г.

Успехът с безработицата обаче не впечатли по-възрастните гласоподаватели, които смятат, че той е отстъпил от обещанието си да промени страната за 800 дни. Бившата комунистическа партия БСП беше основния получател на гласовете на разочарованите с резултат от 30% срещу 10% за НДСВ.

Господин Сакскобургготски отрича да е поставял срок за постигане на просперитет. "Това не бе обещание да се свърши всичко, като с магическа пръчка. Аз казах, че ние ще се опитаме да създадем необходимите условия като работим заедно, но това не се случваше винаги".

Българската икономика ще отбележи ръст от 4.4% през тази година. През 2002 г. БВП се увеличи с 4.8% поради високото потребителско търсене, увеличените инвестиции и ръста на туризма по Черноморието. Очаква се бюджетът да отбележи излишък от 2% от БВП поради подобрената данъчна събираемост.

Господин Сакскобургготски, който е бивш финансов консултант, каза, че е изненадан от това, че България е успяла да привлече почти 1 млрд. долара чуждестранни инвестиции през тази година, като повечето от тях са от италиански и гръцки компании (бел.ред. - по данни на БНБ за първите 8 месеца на 2003 г. чуждестранните инвестиции са $583.2 млн.).

"Имайки пред вид, че глобалната икономическа ситуация не е добра, много хора са открили България. Според мен за това е помогнала ниската инфлация и намалението на данък печалба". България напредва и към членството в ЕС през 2007 година, смята премиера.

Бившите лондонски банкери Милен Велчев и Николай Василев, които напуснаха работата си, за да се присъединят към кабинета на Сакскобургготски, все още продължават процеса на реформи.

Но търкания с коалиционния партньор ДПС подкопават властта на премиера и доведоха до забавянето на две големи приватизационни сделки.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?