Българският премиер призова "големите началници" да се разберат за бежанците

Страната ни нямала основание да се притеснява от наплива на мигрантите, пращаме армия и хеликоптери по границите

Българският премиер призова "големите началници" да се разберат за бежанците

Българският премиер Бойко Борисов призова "големите началници" – САЩ, ЕС и Русия да седнат и да се разберат по геополитическите въпроси, за да се спре бежанската вълна, която напира по всички граници на страната ни.

При откриването на поредната спортна зала в Смолян Борисов увери, че са взети всички мерки и "няма основание за България да се притеснява от бежански поток, повече отколкото беше натискът до сега". В същото всички съседни страни в момента няма стабилни правителства, отбеляза премиерът.

За последната половин година са задържани  близо 15 000 мигранти у нас. От тях една трета са хванати на вход, другите вътре в страната и третите опитващи се да излязат, съобщи заместникът-вътрешният министър Филип Гунев пред Нова телевизия. Това е неколкократно увеличение на броя на бежанците.

В четвъртък македонските власти обявиха извънредно положение по границите си, за да се справят с огромния бежански поток, стремящ се на север към страните от Европейския съюз. В петък специални полицейски сили дори използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат хилядите мигранти, струпали се в ничията земя в района на град Гевгелия на границата с Гърция.

Ситуацията е била обсъдена на съвещание с МВР, Министерството на отбраната и Службите за сигурност в петък, каза Борисов.

Взето е решение да се изпратят повече служители и хеликоптери на границата. Досега целият ни ресурс отиваше на българо-турската граница, в петък изпратихме допълнително сили в Кюстендил и по гръцката граница, каза премиерът.

МВР, Сухопътни войски и Гранична полиция започват съвместна операция по критичните точки на зелена граница и около ГКПП-та срещу мигрантите, каза по рано днес и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Борисов: С Гърция е лесно, с Македония проблемът не е същият

"С Гърция е лесно, като страна-член на ЕС можем да ги върнем ако влезнат повече бежанци, докато с Македония проблемът не е същият.  Затова там насищаме с повече хора", каза Борисов.

"Отново се връщам на стратегическия въпрос, че САЩ, ЕС, Русия рано или късно трябва по тези теми да се разберат. Няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор, разбирам ги и хората там – зад гърба им режат глави, те търсят да се спасят. Само преди няколко години и от България са бягали нагоре към Бесарабия, когато са им рязали главите. Трябва да проявяваме хуманитарност и човещина и в същото време големите началници да седнат и да се разберат по въпроса. Тези хора трябва да си стоят в своите си държави", каза още българският премиер.

Той отбеляза, че на откриването на спортната зала и площадка са както депутатите от управляващите партии, така и тези от опозицията, "защото ситуацията на Балканите е тежка - Турция без правителство, Гърция без правителство, Македония без правителство, а в Румъния падна министър-председателя".

По-късно правителствената информационна служба съобщи, че Борисов е разговарял по телефона с Алексис Ципрас, който подаде оставка като премиер на Гърция. Двамата са изказали  безпокойство относно увеличения миграцинен натиск и са се обединили около тезата, че България и Гърция трябва заедно да отстояват интереса си по този проблем пред Европейския съвет.

Българският премиер е напомнил за тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, подписано преди около два месеца в София между нашата страна, Гърция и Турция, което е добра основа за повече координация и съвместна работа.

Борисов и Ципрас са обсъдили още важността на газовата свързаност между двете страни и необходимостта от ускореното ѝ изграждане, като приоритетна част от бъдещия енергиен съюз на ЕС. Българският премиер е благодарил на Ципрас за отмяната на 26% данък от страна на Гърция.

Филип Гунев: Бежанците от Македония няма да се насочат към България

България внимателно наблюдава ситуацията в Македония, каза българският зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Той посочи, че ситуацията в Македония, Гърция и Турция е много сложна, защото правителствата са нестабилни.

"Въпросът, който си задаваме всички, е дали тази маса може да тръгне към България? Ние имаме няколко причини да смятаме, че това няма да стане. Първата е, че тук не е свободен транзитен коридор, както е през Македония. Тук границите се охраняват много строго", каза Гунев. Той добави, че и вътрешността на страната се охранява строго.

Според него непрекъснато се провеждат операции на изход от България, тъй като никои от хората, които преминават през страната не искат да остават тук, а искат да продължат транзитно към вътрешността на Европа.

"За съжаление за тях е много трудно, тъй като ние полагаме всички усилия да ги задържим и ако те искат да получат бежански статут, кандидатстват за такъв, настаняват се в домовете за бежанци и така ние възпрепятстваме тяхното излизане", каза Филип Гунев.

Ако се появят хора на българо-македонската граница те няма да бъдат пуснати, каза Гунев. Той уточни, че ако някой направи опит да влезе през зелена граница, ние по законен път можем да го върнем в Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?