Българският проект "Брандико" спечели номинация за европейски награди

Конкуренти са ни британски, германски и сръбски проекти в категорията "Инвестиции в предприемачески умения"

Българският проект "Брандико" спечели номинация за европейски награди

Проектът на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) "Брандико", за създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като марка на общността, спечели от Европейската комисия номинация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството в категорията "Инвестиции в предприемачески умения". Това съобщи икономическото ведомство.

 

България за първи път получава номинация в престижния конкурс на Европейската комисия, откакто участва в него от 2009 година насам. В категорията българският проект ще се състезава с още три проекта от Великобритания, Германия и Сърбия.

 

Победителят ще стане ясен на 2 октомври 2014 г. в италианския град Неапол по време на третата асамблея на малките и средните предприятия – главният политически форум на Европейската комисия в областта на предприемачеството и промишлеността.

 

"Брандико" е проект, който МИЕ създаде през 2011 г. и има четири издания досега. Целта е учениците от тренировъчните предприятия в страната, създадени в средните училища, да се научат да изграждат своя оригинална търговска марка, да се запознаят със смисъла и значението на интелектуалната собственост и да знаят как да защитят бранда си като марка на общността.

 

Марката на общността е метод за защита на търговски марки с една регистрация на територията на целия единен пазар. По дял на търговските марки, защитени като марка на общността, България се нарежда на 20-то място в ЕС, като за последните 4 години са регистрирани 56% от всички марки на общността за България от създаването на общностната марка през 1998 г.

 

До момента в "Брандико" са участвали над 1700 ученици от 140 тренировъчни предприятия от 22 града в България и три града в Румъния и Молдова.

 

Традиционни партньори на МИЕ в провеждането на "Брандико" са Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерство на образованието и науката, Патентното ведомство, Съюзът на изобретателите в България, "Джуниър Ачийвмънт България" и "АПРА Porter Novelli".

 

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс на Европейската комисия за успешни публични проекти на национално, регионално или местно ниво в подкрепа на предприемачеството.

 

Конкурсът съществува от 2006 г., като до момента в него са участвали над 2800 проекта от целия Европейски съюз, Норвегия, Исландия, Турция и Сърбия. Европейската комисия излъчва победител във всяка една от шестте категории, както и носител на голямата награда.

 

Целта на конкурса е да популяризира успешните проекти в подкрепа на предприемачеството в Европа, добрите практики и да повиши вниманието върху значението на предприемачеството и малкия бизнес за икономическото развитие на държавите-членки и ЕС като цяло.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес