Българският протест влезе сред водещите теми на световните медии

Орешарски пред "Уолстрийт джърнъл": Няма да подавам оставка, понякога легендите надделяват над действителността

Българският протест влезе сред водещите теми на световните медии

Драматичното развитие в 40-тия им ден вкара българските протести сред водещите теми на някои от най-авторитетните световни медии.

И трите най-големи световни информационни агенции – Ройтерс, Асошиейтед прес и Франс прес - описаха в репортажи вечерната обсада на парламента и нощните сблъсъци с полицията

"Ройтерс" разказва и за издигнатите барикади и скандиранията "Мафия!, "Оставка!" и "Червени боклуци".

"Въпреки оттеглянето на назначението на силен медиен магнат, възприеман като пример за това как частни институции контролират държавни институции, правителството не успя  да укроти общественото недоволство в най-бедната и една от най-корумпираните държави в ЕС", пише "Ройтерс".

Същата агенция, както и ББС подчертават изразената от еврокомисаря и заместник-председател на ЕК Вивиан Рединг симпатия и подкрепа за протестиращите в България.

Вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от София описва блокадата на демонстранти около сградата на Народното събрание и опитите на силите за сигурност да изведат от нея стотината депутати, министри и журналисти. Вестникът разказва за сблъсъците между протестиращите и полицията и за изградените от демонстрантите барикади от контейнери за боклук, пътни знаци и паважни плочки.

Изданието посочва, че случилото се около парламента стана малко след като европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг открито застана на страната на протестиращите. Вестникът обръща внимание и на допитванията до общественото мнение, според които 60 процента от българите не одобряват правителството на Орешарски. Изданието подчертава, че България постепенно привиква да протестира, след като миналото лято демонстрации на еколози блокираха главно софийско кръстовище и станаха причина за промяна закона за горите.

След седмици на всекидневни демонстрации в България срещу корупцията, протестите прераснаха в насилие и увеличиха натиска върху новия български премиер Пламен Орешарски часове след като той отхвърли призивите на протестиращите да подаде оставка, пише американското финансово издание "Уолстрийт джърнъл". В кореспонденция от София на журналиста Шон Карни се описва обстановката около парламента тази нощ. Авторът посочва, че "неидентифицирана група се отдели от протеста и започна да хвърля камъни по полицията и автобуса с депутати и министри".

Подобни улични протести доведоха до падането на предишното българско правителство тази зима, посочва вестникът. Сега новият премиер технократ Орешарски оглавява правителство на малцинството, но неговият меден месец с българите свърши прекалено бързо заради назначението на Делян Пеевски, припомня изданието.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", дадено във вторник, Орешарски казва, че протестите не могат да продължат до безкрайност, повтаряйки, че няма да подаде оставка. Той признава, че България има корупционна история, в която са замесени бизнес интереси и правителства, но подчертава, че никой не може да очаква проблемът с корупцията да бъде разрешен за една нощ. Орешарски определя и като неприемливо да бъде критикуван, че насърчава корупционните практики при условие че той заема поста само от няколко седмици.

По повод скандалните назначения, станали причина за демонстрациите, премиерът подчертава, че "що се касае до качествата на назначените, той също има възражения", но припомня, че парламентарната политика включва и постигането на компромиси с партньорите. Премиерът предупреждава обаче, че понякога легендите надделяват над действителността и добавя, че въпросните назначения не са по никакъв начин различни от назначенията при предишното правителство.

"Много от тези хора заемаха същите позиции и при предходните правителства и тогава нямаше протести", посочва премиерът и уверява, че продължава да бъде верен на демократичните принципи.

Български депутати и министри бяха обсадени в парламента, посочват френските вестници "Либерасион" и "Монд". След самозапалвания и протести срещу бедността, довели до падането на предишното правителство, сега новото правителство също е изложено на натиск, посочват френските издания и припомнят, че предишният премиер Бойко Борисов е поискал оставката на кабинета Орешарски.

Протестиращите срещу корупцията обсадиха парламента, пише италианският в. "Република" и посочва, че случващото само задълбочава кризата в най-бедната страна в Европа, започнала от началото на годината.

Катарският тв канал "Ал Джазира" помества на уебсайта си информация на същата тема, като изтъква възгласите "Мафия!" и "Оставка!" на протестиращите по адрес на социалистическото правителство на България. Посочва се, че автобусът с депутати и министри, който е правел опит да преодолее живата блокада, е бил замерян с пластмасови бутилки и други предмети. Когато полицаите поправяха със сила път на автобуса, хората скандираха "Убийци!", се казва в репортажа от София.

Руската агенция РИА "Новости" също публикува на уебсайта си информация за случилото се тази нощ в центъра в българската столица, а ИТАР-ТАС пусна след полунощ българско време пет кореспонденции от София.

Споделяне

Още от Общество