Българският родител говори с детето си средно по 13 минути на ден

Българският родител говори с детето си средно по 13 минути на ден
Всеки родител в България говори с детето си средно по 13 минути на ден, а четенето на книга заема пето място сред предпочитаните от българите занимания в свободното време.

Данните бяха изнесени в понеделник при старта на кампания за отбелязване на Международния ден на детската книга – 2 април.

Начело на класацията за предпочитаните от българите занимания заема гледането на телевизия. Данните за нея са предварителни, а националното изследване беше оповестено от преподавателя в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Александър Кьосев. Изследването се прави от "Алфа рисърч" и Академичната лига на Югоизточна Европа.

Около 69 процента от българите отговарят, че четат на децата си книги, докато през 2006 г. те са били 59 на сто.

Седемдесет и един процента от анкетираните насърчават децата си да четат, срещу 76 на сто през 2006 г.

Около 60 на сто си спомнят, че родителите им са им чели приказки като малки, докато 36.2 процента отговарят обратното.

"Книгата е прекрасен мост между нас и децата ни във време, в което все повече се отдалечаваме един от друг“, заяви на пресконференция Михаил Стефанов от Националната мрежа за децата, която е съорганизатор на кампанията заедно с Асоциация "Българска книга.

Книгите дават на децата ценностната система, в която да бъде подредено знанието им, а това помага на децата да разберат по-добре себе си и света, който ги заобикаля, заявиха участниците в инициативата, която е под мотото "Подарете на детето си книга - подарете му празник."

Споделяне

Още от