Българският съд ще решава само въз основа на доказателствата и на закона

Българският съд ще решава само въз основа на доказателствата и на закона

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и главният прокурор се противопоставиха в сряда на поредните упреци към съдебната система от страна на премиера и вицепремиера и вътрешен министър. Повод за упреците стана присъдата, наложена през 2007 година на Методи Иванов, който в края на миналата седмица бе задържан и при операция "Килърите".

"Както досега, така и за в бъдеще, българският съд ще решава делата единствено и само въз основа на доказателствата и на закона", каза председателят на ВКС Лазар Груев в отговор на казаното по негов адрес от премиера в събота. Тогава Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов дадоха като пример за прекалено лека присъда наложената на Методи Иванов "пробация" за незаконно притежаване на оръжие.

"Ей сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже: Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ми вече тежат тези трупове. Как така гранатомети задържахме – условна присъда – пробация", възмути се в събота премиерът.

"Иска ми се да кажа и следното, защото очевидно има някакво неразбиране - председателят на който и да е съд, включително и на върховния, не е началник на съдиите. За разлика от други структури като армия, полиция и прокуратура, съдилищата не са йерархична структура", каза Лазар Груев. По думите му председателят на един съд не може да се намесва при решаването на делата и ако го направи, това би било грубо нарушение на демократичния принцип.

Лазар Груев заяви, че България е демократична и свободна държава и Конституцията гарантира правото на мнение на всеки един български гражданин. Той допълни, че институциите следва да си партнират, да си взаимодействат в рамките на техните конституционни правомощия, защото само така те ще могат да свършат онази работа, която българите очакват от тях.

"В съдебната зала съдията има една религия и това е справедливостта и има една Библия и това е законът. Само така България ще остане демократична и правова държава, достоен член на Европейския съюз", добави председателят на ВКС.

Велчев: Не мога да си представям да искам наказание на прокурора

След съботните реплики на премиера към председателя на ВКС се оказа обаче, че пробацията на Методи Иванов е наложена след споразумение с прокуратурата и съдът е трябвало само да одобри присъдата. Това накара премиерът да промени адресата на изявленията си и да призове във вторник главния прокурор Борис Велчев да иска обяснения от подчинения си прокурор по делото срещу Методи Иванов и "съответно да го отстрани".

"Не мога да си представя, че мога да поискам наказание по случая със сключеното споразумение със задържания по операция "Килърите" Методи Иванов", каза Борис Велчев в сряда.

На всичко отгоре след проверка се е оказало и, че въпросният магистрат от година и половина не работи в прокуратурата.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?