Българският суперкомпютър вече може да се ползва от бизнеса и учените

Българският суперкомпютър вече може да се ползва от бизнеса и учените

Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа вече могат да подават проектни предложения за изчислителния ресурс на българския петаскейл суперкомпютър "Discoverer". Той е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз, съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления "EuroHPC JU". Това стана ясно по време на пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на българския суперкомпютър в София Тех Парк.

В събитието участваха еврокомисарят с ресор "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, изпълнителният директор на "EuroHPC JU" Андерс Дам Йенсен, заместник-министърът на икономиката Красимир Киряков, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, заместник- кметът на София Дончо Барбалов, главният технологичен директор на компанията "Атос" Жан Пиер -Панциера, представители на бизнес организации и компании от ИКТ сектора, на смесени търговски камари в България и други.

"Желаещите да използват машината могат да внесат своите проектни предложения, които ще бъдат разгледани от специално сформирания за целта постоянен експертен съвет от специалисти в областта на високопроизводителните изчисления, както и от съответните научни общности", каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк" и изпълнителен директор на "Петаскейл суперкомпютър България".

В първата фаза - до 31 декември 2021 г., могат да кандидатстват проекти, с цел определяне и оптимизиране на производителността на машината за конкретни научни или приложни задачи. Кандидатите могат да подават заявления за ползване на машината. Определени са и правила за достъп до "Discoverer".

На следващия етап кандидатстването ще е с проекти, свързани с научни изследвания и технологично развитие. Процедурата ще бъде обявена публично, както от българска страна, така и от страна на "EuroHPC JU". Проектите ще бъдат разглеждани за съответствие с възможностите на машината и наличните ресурси, и ще бъдат одобрявани и класирани съгласно приоритетите и сроковете за изпълнение.

Амбицията на българския екип е да създаде условия за използването на "Discoverer" не само за научни изследвания, а като платформа за използването му от бизнеса като услуга (HPCaS), каза Статев.

По думите му не по-маловажна задача е интегрирането на "Discoverer" в системата на националната научна инфраструктура и съвместното и ефективно използване на инвестициите в Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност.

Суперкомпютърът "Discoverer"

Българският суперкомпютър с изчислителната си мощ от 4.5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500.

Машината е произведена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и глобален лидер в дигиталната трансформация.

Компютърът е базиран на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 специализирани приложения, които ѝ дават възможност да решава задачи в различни приложни области на науката.

Включването на "Discoverer" в класацията TOP 500 поставя България на световната карта на държавите с високо производителни изчислителни ресурси и е предпоставка за превръщането ѝ в дигитален хъб в Югоизточна Европа, каза проф. Симеон Стоянов, директор "Бизнес развитие" на "Петаскейл суперкомпютър България". Той демонстрира примерни резултати от задания и разясни правилата и условията за достъп до суперкомпютъра.

Изпълнителят - "Петаскейл Суперкомпютър България"

Проектът за създаване на български суперкомпютър от мрежата на "EuroHPC JU" се изпълнява от консорциум "Петаскейл Суперкомпютър България". В него участват "София Тех Парк" АД, асоциация "Национален център по компютърни приложения" и Стратегически център за изкуствен интелект. Проектът се финансира от бюджетите на България и "EuroHPC JU".

Основната цел на "Discoverer" е да стимулира научни и приложни изследвания, базирани на използването на технологии за високо производително компютърно моделиране, оптимизация и симулация.

Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, предизвестяване на природни бедствия и разработка на кризисни планове за тяхното преодоляване, изготвяне на оптимални стратегии за борбата с климатичните промени и други.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата "EuroHPC JU". Те ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра от следващо поколение във Финландия, Италия и Испания.

Главната цел на европейската мрежа на суперкомпютрите е да бъде насърчена научната дейност с приложение в индустрията и да бъдат създадени благоприятни условия за развитието на още по-добра и конкурентна европейска икономика.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?