Българският туризъм е загубил 800 млн. евро от кризата

Българският туризъм е загубил 800 млн. евро от кризата

Икономическата криза, причинена от коронавируса, е намалила приходите на българския туризъм с приблизително 800 млн. евро. Тези пари няма да могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи, дори ако българите останат да почиват в страната. Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред туризма у нас, цитиран от специализирания сайт "Инвестор".

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България, посочва анализът. За месеците на най-сериозните ограничителни мерки (април, май, юни) сривът при реализираните нощувки е с над 90 на сто.

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 година, като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Зимният туризъм в България е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина, въпреки мерките, не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните.

Според експертите конферентният и бизнес туризмът са възможни свободни пазарни ниши към момента. За целта трябва да се подобрят условията за пътническия въздушен транспорт и да се овладее инфлацията при този тип услуги.

Според анализаторите от БНАнамаляването на ДДС за ресторантите не изглежда ефективно спрямо потребителските цени, но това може да е частичен ефект от сивите дейности в сектора.

Анализът констатира, че държавата "отсъства" в решаването на проблемите в туризма през първите 6 месеца на кризата (март-август) - мярката 60/40 не работи ефективно в туризма, където има много сезонни работници в големите хотелски комплекси от една страна, и много неплатени семейни работници в къщите за гости и малките семейни хотели, които фактически нямат трудов договор.

Що се отнася до безлихвените кредити на ББР, анализът отчита, че по разсрочените кредити не се начисляват лихви, но се начисляват банкови такси, което фактически значително ги оскъпява и малкият и среден бизнес в сектора на туризма е застрашен от фалити.

Ако има нова вълна от Covid-19 през декември, анализаторите препоръчват да се намери решение за редуциран капацитет, но да не се затварят хотелите. Декемврийските празници са най-голямата възможност да се компенсират поне малко загубите, така че бизнесите да не фалират преди началото на следващия сезон.

Министерството на туризма все още не са обявили официални обобщени данни за летния сезон, което обикновено става през октомври. Публикуваните данни на НСИ показаха, че пандемията срина приходите на хотелиерите с над 60% през юли. Нощувките също са се свили значително въпреки стимулите на хотелиерите – с над 60 на сто през летния месец. Сериозен спад беше регистриран и в броя на пренощувалите лица в местата за настаняване през юли - те намаляват с над 52 на сто, пише Инвестор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес