Българският туризъм печели от икономическата рецесия в Германия

Близо половин милион германци това лято предпочетоха българското Черноморие пред испанските или турските курорти, съобщи Би Би Си.

Кореспондент на медиата от Бон предаде, че кризата в германската икономика се оказа изгодна за българския туризъм, възприет през 2003 г. от немските туристи като последния европейски оазис на евтината и доброкачествена ваканция.

За първи път тазгодишната статистика показа, че през ваканцията германците - досегашни световни шампиони в задграничния туризъм, могат да си останат и у дома. Отливът на германските туристи от предпочитаните доскоро Испания, Белеарските и Канарските острови, и от Турция, показва като трайна тенденция или да летуват икономично в германските провинции и така да инжектират собствената си икономика, или в България.

От около половин милион германци, които са избрали България за туристическата си дестинация през 2003 г., до края на юли вече близо 280 хиляди са посетили страната. Те са с 18 % повече, отколкото са били в България миналата година.

За разлика от Румъния, чието Черноморие е празно, или Турция, която се оплаква от много слаб сезон, наполовина запълнен, германските туристически бюра посочват България като безспорен фаворит с над 90 % заета хотелска база, съобщава Би Би Си. Затова и офертите за България за последната минута са много по-малобройни, отколкото предлаганите в Испания. От туристическия оператор ТУИ обясняват, че това са само единични оферти на някой, който се е отказал от вече платеното си пътуване.

Българското Черноморие по принцип е разпродадено, включително и новите оферти на германския туристически пазар, включващи цялостна 8-дневна обиколка на страната, поради изключително евтиния живот в страната от гледна точка на западняка.

Би Би Си обаче напомня, че и тази година германските туроператори предупреждават клиентите си на заминаване за България - сменяйте пари в банки, а не в чейнчбюрата, където лъжат, и се пазете от крадци, чиито трикове не отстъпват на професионалистите от Италия и Испания.

Още от Бизнес