Българският туризъм поиска 200 млн. лв. държавна помощ

Под риск са 50 млн. работни места по света в сектора, международната организация призова правителствата за подкрепа

Българският туризъм поиска 200 млн. лв. държавна помощ

Поемане на разходите за социални осигуровки, отсрочено плащане на ДДС и осигуряване на целева финансова подкрепа от 200 млн. лв. - това са основните искания на туристическия бранш у нас към правителството за подкрепа на сектора. Те бяха представени от основните браншови организации на нарочна пресконференция в София.

Към момента министърът на туризма Николина Ангелкова не е коментирала как държавата ще подкрепи сектора, но увери че се търси решение. От изказването ѝ в парламента стана ясно, че усилията на ресорното министерство са насочени към защита правата на потребителите за възстановяване на направени от тях разходи.

Туризмът е най-тежко засегнатият сектор в икономиката от разпространението на коронавируса, заради затварянето на границите и отмяната на пътуванията. Под риск са 50 милиона работни места в сектора на международните пътувания, които се очаква да намалеят с една четвърт тази година, предупреди Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), цитиран от Ройтерс.

Над 90 на сто от организираните прояви са анулирани

Туристическият бранш у нас формира 13% от БВП на страната. Заетите в сектора са над 300 000 души. Загубите започнаха да се отчитат още преди да бъдат регистрирани първите случаи на коронавирус у нас. Те дойдоха от откази от направени резервации за почивки от граждани на държави, в които кризата вече беше настъпила.

Данните на бранша от преди два дни показват анулиране на над 90 на сто от планираните организирани събитийни прояви и спад на продажбите на туристически услуги с до 75%. Близо две трети от туроператорите ще са принудени да съкращават работни места.

Хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80%.

Тези данни са динамични, предупредиха от бранша и изтъкнаха, че те ще са още по-катастрофални.

Исканията към правителството

Затова туристическият сектор отправя редица искания към правителството.

Настоява се държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 1 април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок от 1 април.

Осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките.

Настоява се и за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г. Това искане се подкрепя и от други браншове.

Правителството да инициира финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш чрез използване на евросредствата, настоява още браншът.

На среща с ресорния заместник-кмет в Стара Загора представители на туристическия бранш са поискали от общината да бъдат освободени от заплащане на туристически данък и на тротоарно право.

Туроператори и хотелиери в Стара Загора се опасяват, че част от кадрите, в които са инвестирали, за да бъдат обучени, ще трябва да бъдат освободени, ако ситуацията продължи да се влошава. Затова те искат държавата да поеме 80 на сто от трудовите възнаграждения, за да няма съкращения.

Под риск са 50 милиона работни места по света

Епидемията от коронавирус може да изложи на риск до 50 милиона работни места в сектора на международните пътувания, които се очаква да намалеят с една четвърт тази година. Това предупреди Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), цитиран от Ройтерс.

Разпространението на коронавируса очевидно е значителна заплаха за сектора като цяло, за тези, които работят в него, и онези, които искат да продължат да пътуват, се отбелязва в комюнике на организацията.

Загубата на световни пътувания за три месеца през 2020 г. може да доведе до съответен спад на заетостта между 12 и 14%, е посочено в съобщението.

В него се отправя призив към правителствата да отменят или улесняват издаването на визи, когато е възможно, да намалят таксите за пътувания и да въведат стимули, след като епидемията бъде овладяна.

На туристическия сектор се падат 10% от световния брутен вътрешен продукт и заетостта на планетата.

БСП поиска подкрепа от държавата за оздравяването на туризма

Хотелиерите и ресторантьорите трябва да знаят отсега как държавата ще ги подкрепи с конкретни мерки за оздравяване на сектора, заяви депутатът Красимир Янков от БСП в изявление пред медиите в парламента.

По думите му това ще ограничи негативния вторичен ефект върху бизнеса на свързаните със сектора доставчици и партньори - в транспорт, селско стопанство, услуги.

Според БСП е нужно да се възприемат и адаптират у нас предприетите мерки в останалите европейски страни с опит в туризма, като например Италия. Очакваме сред мерките за компенсиране на намаляващите оборотни средства да са по-бързо връщане на ДДС, както и преосмисляне на ставката му, посочи Красимир Янков.

Според него обявеното извънредно положение в страната дава позитивно решение с оглед на позоваване на клауза за форсмажор при изплащане на кредит, от което се ползва туристическият бранш.

Според Красимир Янков не са достатъчни патриотичните призиви за почивка на българите в родните курорти, а трябва те да бъдат стимулирани с ваучери за почивка в България.

Министърът на туризма: Обсъждат се различни форми на подкрепа

Към момента министърът на туризма Николина Ангелкова не е коментирала как държавата ще подкрепи сектора.

Разбираме опасенията на туристическия сектор, предстоят и днес срещи, каза Ангелкова пред журналисти в парламента. Тя добави, че се обсъжда в различни формати законодателни мерки, така че да не се "счупи" бюджетът и икономиката като цяло без да посочи какви точно.

От изказването ѝ стана ясно, че засега усилията ѝ са насочени към защита на правата на потребителите за възстановяване на направените разходи.

България е отправила запитване до Европейската комисия за тълкуване на чл.89 от българския Закон за туризма, свързан с директивата за пакетните пътувания относно анулирането и възстановяването на пълната сума на потребителите, заплатили пътуванията си, каза Ангелкова.

Тя посочи, че въпросът е комплексен, защото туроператорите работят с авиокомпании и хотели, предлагат общи услуги и всичко е свързано.

Към момента за пътувания в Италия, Испания, Германия, Франция, Румъния е възможно да бъде поискано пълно възстановяване на сумата, посочи Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес