Българският войник с най-мизерното осигуряване в НАТО

Българският войник с най-мизерното осигуряване в НАТО

Българската армия е най-бедната в НАТО, а военнослужещите ни са най-ниско осигурени, сравнено със страните, членки на Алианса. За една година за българския боец се отделят 2 490 долара, докато в съседна Румъния числото е двойно. Във Франция и Холандия то достига 32 000-35 000 долара. Това стана ясно в понеделник,  когато военният министър Веселин Близнаков (НДСВ) отчете двете години от мандата си в правителството на тройната коалиция. Оплаквайки се от липса на пари, той обяви, че „трябва да направим въоръжените ни сили толкова на брой и такива по възможности, че да отговарят на целите ни и да са съобразени с финансовите възможности на страната”.

Министърът посочи, че за отчетния период са продадени 120 военни обекта, а 79 са заменени. В изпълнение на собствените приходи за миналата година ведомството е спечелило 64 милиона лава, но те били прибрани във фискалния резерв на страната. На журналистически въпрос на кого и за колко са продадени обектите, както и за условията на заменките, министърът раздразнено отговори, че „има колеги, гледащи само черното с цел вдигане на тиража”. Последва дружното обяснение на Близнаков и на прессекретаря му Владислав Прелезов, че информацията се публикува в интернет. В официалната страница на МО обаче са обнародвани параметрите само на няколко сделки.

За разлика от колегата си в правителството Румен Петков, който се възпротиви на предстоящото изваждане на Национална служба за сигурност (НСС) от МВР  и тръгна да ѝ прави „клонинг” в рамките на ведомството си, Веселин Близнаков, чието министерство също ще се раздели с военното контраразузнаване, няма подобни намерения. В пестелив отговор министърът все пак отбеляза, че се надява това да не попречи на задграничните мисии на армията ни. Според плановете на премиера Станишев ключовите служби от МВР и МО ще се влеят в Агенцията по сигурността, станала популярна като „българското ФБР”.

Веселин Близнаков обяви, че страната ни ще закупи седем бронирани машини за 14 милиона лева. Имало и заявен интерес от няколко фирми за реализация на сделката. При запазване на сегашния бюджет за МО няма да могат да стартират нови проекти за модернизацията на въоръжените сили до 2011 г, оплака се Близнаков. Към момента приоритетните проекти са доставката на бронирани машини, нова комуникационно-информационна система, лагерно-походно оборудване и доставка на многоцелеви корвети за нуждите на военно-морските сили.

За пълната професионализация на войската трябвало да се запълнят само 11 места в националната гвардейска част, за които на 20 септември е предвиден конкурс. Близнаков отбеляза обаче, че и в армията се наблюдава непрекъснато движение на кадри и някои военнослужещи не подновяват договорите си. Той припомни още, че на 1 декември ще бъдат уволнени и последните наборни войници. Като проблеми министърът открои трансформацията на армията, при която са възможни и съкращения, както и промяната на План 2015. Отчетено бе и забавяне реализацията на Интегриран единен модел на министерството и Генералния щаб.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?