Българско кино превзема междублоковите градинки в София

Българско кино превзема междублоковите градинки в София

Десет софийски квартала и Перник стават домакини на безплатни прожекции на български игрални и документални филми в междублоковите пространства от 24 юли до 19 август. Инициативата Блок Кино се провежда за трети път и този път афишът ѝ включва 20 игрални късометражни и пълнометражни български филма. Сред тях са заглавия като "Тилт", "Съдилището", "Маймуна", "Прокурорът, защитникът бащата и неговия син", "Докато Ая спеше", "Баща" и други.

Пет документални филма ще разкажат историите на истински хора, за да сближат съседите не само по място на прожекцията, но и в квартала. Този специален фокус се подкрепя от мебелната верига ИКЕА, която ще осигури столовете за импровизираните киносалони в зелените пространства между блоковете, тъй като мисията ѝ е да прави местата за живот на многото хора по-добри

Киното на открито ще превземе цяла София - от Княжево до квартал Дружба, като според програмата на прожекциите столичани могат да изберат своя квартал, или да отскочат в съседния. "Така, от една страна ще гледате качествено ново българско кино, а от друга ще опознаете града с неговите разнообразни квартали и тяхната специфична атмосфера", провокират инициаторите.

Кварталите, които ще посрещнат ново игрално и документално българско кино тази година са "Княжево", "Света Троица", "Младост", "Хиподрума", "Изток", "Надежда", "Гео Милев", "Сухата Река", "Зона Б-5" и "Дружба". За първи път тази година по инициатива на ИКЕА Блок Кино излиза и извън София и ще гостува в Перник на 19 август с документалния филм "Пощальонът". Другите документални филми са “Пустиняци”, “От Кремона до Кремона”,  “Дългият път към дома” и “Реки без мостове”.

Всички прожекции ще започват от 20:45 часа, а входът е свободен.

Споделяне

Още от Общество