Българско розово масло стана защитен продукт

Българско розово масло стана защитен продукт

Европейската комисия одобри добавянето на "Българското розово масло" като български продукт в регистъра на защитените географски наименования. Решението е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати.

Около 3500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1200 европейски продукта.

Споделяне

Още от България