Българското бебе, родено в самолет над океана, вече има акт за раждане

Българското бебе, родено в самолет над океана, вече има акт за раждане

Малкият Николай от Пазарджик, който се роди на борда на самолет на "Луфханза" над Атлантическия океан, вече има акт за раждане, който е единствен и уникален по рода си за България.

Първоначално е съставен в българското посолство в Лондон, а след това е изпратен в Пазарджик, където е издадено и оригиналното удостоверение за раждане.

В акта за раждане на Николай, който проплака на борда на самолета за първи път на 26 юли, няма населено място, община и област, както има във всички останали деца, родени у нас или в чужбина.

"За място на раждане на детето е вписано "Международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на "Луфтханза". Населено място е написано в абревиатура МВП, което означава Международно въздушно пространство", каза Татяна Папазова от дирекция "Гражданска регистрация на населението" в Пазарджик пред БНТ.

При съставянето на акта за раждане са възникнали проблеми заради компютърната програма, с която се работи в дирекцията.

"Нашият програмен продукт, като позиции, максимумът, който можем да достигнем при набирането, е 30 знака. В акта, който ни беше предоставен от посолството, позициите са над 76, като в тези позиции аз не включвам интервалите между думите и цифрите", обясни Папазова. По тази причина актът за раждане е съставен с известни съкращения.

Николай е второ дете на 38-годишната Десислава, чийто постоянен адрес е Пазарджик. Той се роди на борда на полет LH543 на Lufthansa, пътуващ от Богота до Франкфурт на 12 000 метра надморска височина на 26 юли над водите на Атлантическия океан.

Бебето се прибра у дома на 11 август. Родителите му към момента остават да живеят в Пазарджик, но семейството избягва контакт с медиите.

Споделяне

Още от България