Българското европредседателство ще решава проблем в баскетбола

Борисов се ангажирал с конфликта между ФИБА и Евролигата и ще постави въпроса пред европейските премиери

Българското европредседателство ще решава проблем в баскетбола

Конфликтът в европейския баскетбол между световната баскетболна федерация - ФИБА и Евролигата ще влезе в дневния ред на българското европредседателство. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Несъгласуваността в спортните календари на ФИБА и Евролигата не позволява на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да се включат в квалификациите на националните си отбори за Световната купа през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов е имал среща с генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман и с Коста Илиев, мениджър в департамента "Национални федерации" на ФИБА Свят.

На разговора са присъствали и спортният министър Красен Кралев и президентът на "Лукойл Академик" Валентин Златев.

Патрик Бауман и Коста Илиев са поискали съдействие от българския премиер за разрешаване на казуса по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Бойко Борисов е поел ангажимент да обсъди въпроса с премиерите на държавите членки на ЕС. Той е посочил, че по време на ротационното ни председателство ще бъдат положени максимални усилия за намиране на решение на създалата се конфликтна ситуация, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Министър Кралев е информирал, че лично той е повдигнал въпроса по време на работна среща на министрите на спорта от ЕС в Брюксел в началото на седмицата. Спортният министър е на мнение, че ЕС трябва да бъде медиатор между ФИБА и Евролигата.

Споделяне

Още от България