“Българското ФБР” ще се контролира постоянно от парламента

В законопроекта за създаването на новата Национална агенция по сигурността (НАС), вече по-популярна като “българското ФБР”, най-вероятно ще залегне създаването на специална комисия, която да следи работата ѝ. Това разказа в четвъртък пред Mediapool депутат от управляващата коалиция, който влиза в 6-членната група, занимаваща се с проекта. Контролът върху работата на агенцията трябва да е постоянен, за да не се изгуби смисълът от създаването ѝ, обясни депутатът.

Премиерът Сергей Станишев, който лансира идеята за агенцията, настоява тя да има оперативни функции и в нея да влязат финансовото и военното вътрешно разузнаване, както и Национална служба “Сигурност” към МВР. целта на новата структура е да се бори с корупцията, финансовите злоупотреби и организираната престъпност.

Проектът обаче може да зацикли заради съпротивата на вътрешния министър Румен Петков за изваждане на НСС от МВР. Макар че Станишев е получил принципното одобрение на лидерите на НДСВ и ДПС на срещата на Съвета на коалицията преди седмица, изготвеният от съветника му Петко Сертов законопроект се обсъжда от трипартийна работна група. Тя от своя страна провежда консултации, като в четвъртък е бил изслушан главният секретар на МВР Илия Илиев. И той като началника си Петков е защитил тезата, че отделянето на НСС е “несъстоятелно”, ще струва “твърде скъпо” и ще предизвика сътресения в системата. Именно с това плашат не само Петков и подчинените му, но и редица бивши представители на спецслужбите, според които формирането на новата агенция ще повлияе негативно на реалната работа на контраразузнаването, поне на първо време.

В проекта на Петко Сертов е записано, че бъдещите агенти, които ще работят в новата структура, ще имат разследващи функции, като така дублират дознателите в МВР. В дейността си органите на агенцията можело да имат и правомощия да разкриват, разследват и предотвратяват различни престъпления. Според проекта те могат и да използват и специални разузнавателни средства (СРС-та).

СРС-та от страна на МВР обаче се осъществяват от ДОИ и ДОТИ (специализирани дирекции в дирекции във вътрешното министерство). Заради това народни представители коментираха, че ако бъдещата агенция иска да “направи нещата така, както трябва, то специалните разузнавателни средства трябва да се в нея”. И тук се очаквал голям отпор от страна на вътрешния министър. “Ако СРС-тата останат при Петков, няма нищо да се направи, защото той ще знае всичко”, коментира представител на опозицията.

Друг депутат разказа, че като контра на законопроекта на Сертов, Петков е извадил от “архива” проект на МВР за агенция по сигурността, който залагал повече на аналитичната и координиращата дейност, а не на оперативната. Текстът на вътрешното министерство предвиждал създаването на “институционален съвет по сигурността, който да е към МС и всички служби да изпращат в него информацията си”, обясни запознат.

По повод все по-често чуващите се мнения, че НАС ще дублира функции на други структури от МВР, Министерството на отбраната и Финансовото министерство, депутати коментираха, че и сега при работата на НСС, ГДБОП и икономическа полиция се получава “дублаж” и именно заради това е нужно нещата да се изчистят.

Представител на левицата обясни, че най-вероятно ще се приеме искането на премиера Станишев за структурирането на агенцията, а съпротивата на Румен Петков за НСС ще бъде “потушена” с “убеждения” и “примери” от Чехия, Словакия и Румъния, където също били създадени подобни звена.      

Депутати дори прогнозираха, че законопроектът за агенцията ще мине на първо четене в пленарна зала до края на следващата седмица, а след ваканцията на НС през септември ще бъде гласуван окончателно.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?