Българското малцинство с депутат в сръбския парламент

Кметът на сръбския град Босилеград - етническият българин Владимир Захариев, ще бъде депутат в новия сръбски парламент. Той е предложен от листата на Демократичната партия на Сърбия на Воислав Кощуница и ще бъде представител на българското малцинство в сръбската Скупщина, в която от десетилетия нямаше място за българите от т.нар. Западни покрайнини, съобщи Би Би Си.

Владимир Захариев казва, че единствено Демократичната партия на Сърбия на Кощуница се е сетила за българското малцинство и за неговите проблеми.

В Сърбия според последното преброяване на населението живеят около 20 хиляди българи, основно в районите на Босилеград и Димитровград.

Българското малцинство представлява една четвърт процент от населението на Сърбия. Единствената партия на българите - Демократичният съюз на българите в Югославия, не успя да се наложи като политическа алтернатива за нашите сънародници в Сърбия. На последните парламентарни избори в Босилеград те гласуваха за демократите на Кощуница, докато в Димитровград - за Радикалната партия на ултранационалиста Шешел.

Депутатът от българското малцинство в новия сръбски парламент Владимир Захариев коментира пред Би Би Си, че негов приоритет ще бъде икономическият възход на населените с българи райони, които досега бяха забравени, защото хората трябва да имат и работа, и пътища, за да не ги напускат. Той счита, че ще помогне реално като депутат в сръбския парламент и за утвърждаване на националната и културната самобитност на българите в Сърбия.

Според Владимир Захариев Воислав Кощуница ще настоява бъдещата нова сръбска конституция да гарантира депутатски места за националните малцинства в Сърбия, включително и на българското.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?