Българското МВР помогна на Испания да залови още една банда

Поредната организирана престъпна група е разкрита в Испания след четиримесечна съвместна работа на полицейските служби на Испания и България, съобщи МВР. Неотдавна, отчитайки доброто сътрудничество между МВР в София и Мадрид, испанският посланик обяви, че то е довело да спадане на престъпността в родината му.

Задържани са петима от деветчленната група на възраст от 38 до 24 години. Българската полиция ще изяснява криминалното минало на трима от задържаните, за да се подготви евентуалната им екстрадиция.

Задържаните от дълго време се занимавали с незаконно отнемане и трафик на моторни превозни средства, домови кражби, фалшифициране на документи, пари и кредитни карти. В актива им фигурирали също измами и незаконно притежаване на оръжие.

Деветимата са пребивавали във Валенсия с фалшиви документи, което е затруднило установяването на самоличността им, обясняват от МВР.

В хода на разследването станало ясно, че при кражбите на автомобили от марките "Ауди", "Фолксваген", "Нисан" и "Мерцедес" са използвани ключове-мостри с много добро качество.

При обиск в жилището на един от задържаните са иззети значителна сума в евро и портативен компютър, с който са били изработвани фалшиви кредитни карти. В дома на друг са намерени 5 300 таблетки екстази, пистолет "Макаров" със заглушител и електронна апаратура от висок клас.

По време на полицейската операция в Испания са открити откраднати "Ауди А6", "Нисан Террано", камион "Ивеко", регистрационни табели и документи за 18 превозни средства, фалшиви кредитни карти и документи за прикриването им и скъпа техника, закупена с фалшивите карти. Установено е, че единият от задържаните е автор на три взломни кражби, извършени на територията на чуждата държава.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: