Българското национално радио навърши 78 години

Българското национално радио навърши 78 години

На днешния ден Българското национално радио навърши 78 години. Указът на цар Борис ІІІ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост, е подписан на същата дата. През 1935 г. Министерският съвет в Царство България издава наредба, с която радиоразпръскването в България става държавна собственост, припомня на сайта си БНР.

Регионалните радиостанции в градовете София, Варна и Стара Загора оформят държавното радио на България. За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров, известен с псевдонима Сирак Скитник.

Създава се радиопрограмна служба. Започват новите тенденции в програмното развитие на българското радио. Програмата се разширява по обем и обхват, обогатява съдържанието си. Музиката запазва своя доминиращ дял (80-85 %) в програмата.

Реализацията на програмата е в три насоки - сказки с научно-популярен характер, музика и новини. Създават се и първите музикални радиосъстави. Композиторът Димитър Ненов, който е музикалният уредник на Радио София, създава дискотеката на Радио София, чийто продължител днес е фонотеката на БНР. Първи уредник на дискотеката на грамофонните плочи на Радио София е големият музикант Любомир Романски.

В момента програма "Хоризонт” на БНР има най-голямата аудитория в страната, най-слушаната програма от хора на различна възраст, с различни нагласи, сочат проучванията по поръчка на БНР.

Средната месечна аудитория на БНР е 1.4 милиона души или 22% от населението над 15-годишна възраст.

Споделяне

Още от България