Без коментар

Българското посолство в Холандия честити Баба Марта

Българското посолство в Холандия честити Баба Марта

"ЧЕСТИТА БАБА МАРТА". Това е изписано на сайта на българското посолство в Холандия. На сайта на българската мисия липсват каквито и да е указания за провеждането на изборите зад граница, но за сметка на това има публикуван линк на централно място "важно съобщение/important message".

Кликвайки върху него, излиза информация, че посолството няма да работи на 6 и 22 септември 2010 година.

Холандия е една от страните, които блокираха българското членство в Шенген заради слаби резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Дипломацията към Хага и другите столици с резерви към членството на София бе обявена за приоритет от българските власти.

Посланик в Холандия е Златин Тръпков, бивш секретен сътрудник на Държавна сигурност, бивш секретар по външна политика на президента Георги Първанов.
Екипът на външния министър Николай Младенов бе обявил, че ще работи за подобряване на представителството на българските мисии зад граница, но явно не е стигнал до посолството в Холандия. Сайтът на Външно министерство обаче бе осъвременен.

По-късно във вторник от МВнР съобщиха, че този сайт не е активен, но все още не е свален поради технически причини. За официална страница на българското посолство в Холандия трябва да се смята подстраница на сайта на външно министерство

Във вторник изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, но ако българските граждани търсят информация по сайтовете на посолствата, неуспехът е почти гарантиран, съобщи bivol.bg.

"Дивотията със заявленията остана и в новия избирателен закон, сготвен от "бандата на Джаба Хътянина", както иронично наричат групата депутати, работила по текстовете. Изпариха се някъде заклинанията, че ГЕРБ е за модернизация и електронно гласуване. В приетите текстове няма активна регистрация на избирателите в България, няма онлайн проверки за двойно гласуване и няма начин да се отсеят мъртвите души за изборите.

Има обаче пречки, които са специфични за гласоподавателите в чужбина, а те са поне 800 000", коментира изданието.

Българите в чужбина трябва активно да се регистрират за изборите, ако искат изобщо да се отвори секция в техния град: 20 души в град с дипломатическо представителство и 100 души за градове без българска мисия в тях.

Като малка победа се счита възможността заявленията да се пращат по електронна поща.

Остава да се разбере и на кого да се изпращат, на Баба Марта, Дядо Коледа или друг герой от приказките. При липса на специализиран сайт за целта, което би трябвало да е работа на ЦИК или МвНР, логично се появи сайтът "Искаме да гласуваме", отбелязва bivol.bg.

Системата е проста, но ефикасна. Гласоподавателят попълва личните си данни, подписва се на един бял лист A4, наглася го пред уеб камерата и го снима, след което се генерира PDF файл с данните и подписа и се праща по мейла на съответното посолство.

Вицепремиерът Симеон Дянков не удовлетвори финансовите разчети на външното министерство за провеждането на президентските избори зад граница и отпусна едва 500 000 лева на министерството. За сравнение – за отразяването на изборите от държавните медии БНТ, БНР и БТА са осигурени 860 хил. лв.

Споделяне
Още от България