Българското председателство на ЕС се измества заради Брекзит

По-ранната дата още повече ще затрудни подготовката, която и без това изостава

Българското председателство на ЕС се измества заради Брекзит

Българското председателство на Европейския съюз ще се измести с шест месеца по-рано заради излизането на Великобритания от Европейския съюз, научи Mediapool от правителствени източници.

Така то ще стартира на 1 януари 2018 г. вместо на първоначално определената дата 1 юли 2018 г.

Текат консултации между държавите членки в тази посока, като окончателното решение предстои да бъде взето от Съвета на ЕС.

Изместването на датата по-рано още повече ще затрудни подготовката на процеса, която и без това изостава.

През април тази година от доклад на вицепремиера Меглена Кунева пред Министерски съвет стана ясно, че приготовленията значително изостават от графика, като чиновниците не знаят английски език и обучението им се бави. Стояха и неизвестни около планирания ремонт на НДК, за който вече поне има обявена обществена поръчка.

Кунева, която тогава бе сериозно притеснена за подготовката, обяви, че България дори още няма визия как ще изглежда председателството ѝ. Нямаше и централизирано звено за подготовката. В началото на май все пак кабинетът създаде национален щаб и национален център под ръководството на министърката, които ще координират и технически ще подпомагат процеса.

В последните месеци правителството гласува и увеличаване на сумата, която ще се разходва за целта, като стана ясно, че събитието ще струва на бюджета поне 100 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България