Българското председателство предупреди Тереза Мей за правата на гражданите на ЕС в прехода след Брекзит

Министър Лиляна Павлова

България, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, предупреди британския премиер Тереза Мей срещу всякакви планове за промяна на правата на гражданите на съюза след Брекзит, предаде Франс прес късно в четвъртък вечерта.

В интервю за агенцията министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова изразила безпокойство от изявленията на Мей.

 

Всички действащи правни норми на ЕС "трябва да бъдат прилагани по време на преходния период", настоя Павлова.

В понеделник ЕС определи като една от основните си позиции на преговорите за бъдещия преходен период, че Лондон ще продължи да спазва правните норми на ЕС, включително правата на гражданите да работят и живеят където пожелаят, в замяна на достъп на Великобритания до единния пазар.

Засега се предвижда този преходен период да започне след излизането на Великобритания от ЕС в края на март 2019 г. и да продължи до края на 2020 г.

 

ЕС иска да приключи преговорите за преходния период до края на март тази година, за да може след това да продължи с преговорите за бъдещите отношения с Великобритания.

 

По-рано в четвъртък обаче Тереза Мей разпали отново дебата по темата, който изглеждаше приключен, с изявлението си, че европейските граждани, дошли във Великобритания по време преходния период, не би трябвало да получат същите права като тези, които са пристигнали преди Брекзита.

"Всеки, който е дошъл в Обединеното кралство преди март 2019 г., ще има такива права, каквито са предвидени в споразумението (за Брекзит) от декември (2017-та). Всеки, пристигащ след тази дата, ще има същите права като сега, докато трае преходният период.

По време на преходния период ще бъде въведена система за регистрация на новодошлите. Въпрос на преговори е какви ще са правата на пристигналите по време на преходния период след приключването му. Премиерът ясно заяви, че тези права ще са различни от правата на пристигналите преди това“, заяви говорител на Тереза Мей.

Министър Павлова отбелязва пред Франс прес, че дискусиите за Брекзит навлизат в най-трудния си период и ЕС трябва да запази единството си.

За нас успехът е да запазим единството на 27-те, да защитаваме правата, защото Тереза Мей получи много силна подкрепа, например от президента на САЩ, в полза на твърд Брекзит, изтъква Лиляна Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

Как да се подходи с новата детска болница?