Българското принудително изпълнение е 2,5 пъти по-скъпо от европейското

Българското държавно принудително изпълнение е нискоефективно и два и половина пъти по-скъпо от прилаганото в Европа частно изпълнение. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, представен от директора му Красен Станчев във вторник. Анализът, изготвен по поръчка на председателя на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров, е посветен на ползите и разходите от законодателните промени в системата на принудителното изпълнение.

Разходите за поддържане на държавното изпълнение възлизат на 13,6 млн. лв., сочи още анализът. Пропуснатите ползи за фиска, натрупани от предишни години, са около 170 млн. лв.

В България процесът на събиране на вземанията е 2,5 по-скъп от този в страни, в които е въведено частното принудително изпълнение, и е около три пъти по-бавен, коментира Красен Станчев.

Според данни в анализа общата сума на пропуснатите вземания от висящи дела е около 1,7 млрд. лв. В перспектива от пет години при запазване на системата разходите поради неефективност ще са най-малко 2,7 млрд. лв., прогнозират от ИПИ.

Представители на работодателите, на Българската стопанска камара, на Американската агенция за международно развитие и на ИПИ настояха Народното събрание да включи в приоритетите си до края на своя мандат приемането на Закон за частното изпълнение. Според тях създаването на гилдия на частните изпълнители ще доведе до намаляване на разходите на данъкоплатците, до конкуренция в системата, ще се създаде възможност всички легално да се ползват от услугата на частните изпълнители, ще се разкрият между 50 и 90 хиляди работни места, ще намалеят рисковете пред банковата система.

Според изчисления на ИПИ сумата на ползите от въвеждането на новата система на принудително изпълнение ще бъдат около 460 млн. лв. Преходът към такава система ще струва 15,3 млн. лв. за период от 3 г., от които 3,17 млн. лв. ще са разходите за първата година.

Председателят на икономическата комисия Валери Димитров припомни, че законопроектът за частното изпълнение е приет на първо четене от комисията по правни въпроси в Народното събрание. Той съобщи, че е получил уверението на председателя на комисията Анелия Мингова, че законопроектът ще бъде внесен тази седмица в пленарна зала.

Димитров уточни, че проектът предвижда създаването на паралелна гилдия на частните изпълнители наред с държавните съдия-изпълнители, въвеждане на имуществена отговорност за причинените от тях вреди, създаване на професионална камара и стандарти на работа.

С приемането на закона се очаква да отмре и черният пазар за събиране на задълженията, коментира Валери Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?