Българското РВД ще обслужва новото летище на Истанбул

Транспортният министър се запозна с работата на РВД, което навърши 50 години

Българското "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще обслужва и най-новото летище в Истанбул, което бе открито в края на октомври миналата година, но ще бъде въведено в експлоатация на 3 март и след завършването му до 2023 г. ще стане стане едно от най-големите в света.

Това стана ясно при посещение на транспортния министър Росев Желязков в дружеството в петък и валидирането на пощенска марка по случай 50-годишнината от създаването на държавното дружество.

"Ние сме много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция", заяви още Желязков, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство.

"Ако трябва да сравняваме минутите на закъснение, при нас те граничат с нула. Представете си най-голямото летище в света, каквото е това в Истанбул, да се обслужва от българското РВД“, добавя той.

От 1969 г. до днес РВД се превърна в една от водещите администрации в сферата на въздушния контрол в Европа. С 60% е нараснал обслужваният трафик от РВД за последните години, от 2012 г. до 2018 г. Само за миналата година са обслужени и наблюдавани над 900 000 въздухоплавателни средства, каза министърът.

Генералният директор на РВД Георги Пеев обяви, че дружеството е предприело средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на необходимия капацитет в българското въздушно пространство. Те са свързани както с инфраструктурата, така и с необходимия брои човешки ресурс – ръководители на полети и инженери. Освен това, компанията има увереността на съседните на България страни за съвместни проекти, който ще гарантират обслужването на целия регион, допълват от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?