Руският вестник "Ведомости":

Българското трасе на "Южен поток" може да поскъпне до 4.3 млрд. евро

След подписването на договора в Белград - шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на "Сърбиягаз" Душан Богданович се поздравяват, отзад ги гледа сръбският премиер Александър Вучич

Цената на българския участък от газопровода "Южен поток" може да се покачи от обявените през миналата година като ориентировъчни 3.5 милиарда евро до над 4.3 милиарда евро. Това пише в четвъртък руският делови всекидневник "Ведомости", като се позовава на мнението на експерти.

Тази прогноза се основава на аналогия със сръбския участък на газопровода. Тази седмица в Белград бе подписан договорът с изпълнителя на проекта – руската "Центргаз", която е 100% собственост на "Газпром". Стойността на договора е 2.1 милиарда евро, което е с почти 24 на сто повишение спрямо обявената през ноември миналата година от рвуския енергиен министър Александър Новак предварителна цена от 1.7 милиарда евро. Впрочем, "Ведомости" припомня, че още година по-рано, през октомври 2012-та, от "Газпром" е била обявена още по-ниска стойност – 1.5 милиарда евро.

При това от руския газов монополист уточнили пред изданието, че и сега обявените 2.1 милиарда били също предварителна сума, макар и по-близка до реалността.

Сръбският участък на газопровода трябва да бъде дълъг 421 километра. Предполагало се, че строителството му ще започне през третото тримесечие на тази година и че първият газ по него ще потече до края на 2016 година.

Миналата седмица същият вестник писа , че дъщерната компания на "Газпром" "Центргаз" ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък, чиято дължина е 541 километра. У нас цената на трасето е значително по-скъпа заради четирите компресорни станции, които ще бъдат изградени. Един от вариантите за изпълнение на тази схема бил да се повтори вече проведения в България в края на миналата и началото на тази година конкурс за изграждане на газопровода. Така щял да се реши и проблемът с попадналия в обхвата на американските санкции заради Украйна Генадий Тимченко. Той претижава избраната за строи българското трасе от газопровода е руско-българският "Стройтрансгаз Консорциум", в който влизат с равно участие приближената на Кремъл компания "Стройтрансгаз" (чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради анексията на Крим и ескалацията на кризата в Украйна) и пет, гравитиращи около сегашната власт, български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг".

По искане на Европейската комисия в началото на юни българският министър-председател Пламен Орешарски разпореди работите по строителството на "Южен поток" да бъдат спрени, за да бъдат проведени консултации с комисията.

"Поскъпването на проектите в процеса на тяхното доработване е нормална практика за "Газпром", казал пред "Ведомости" неназован източник, близък до една от газпромовските структури. Той дава пример с проекта за газопровода в посока Китай "Силата на Сибир", който само за месец е повишил прогнозната си стойност от 55 млрд. долара на 60 - 70 млрд. долара.

Поскъпването на проектите, както в случая с "Газпром", така и при частните компании, е честа практика. Ръстът в цената може да бъде свързан и само с един от параметрите на проекта, казва пред изданието анализаторът от Райфайзенбанк Андрей Полищук.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?