Българското трасе на "Южен поток" се обсъжда с общините

Предвижда се до края на 2013 г. да приключи проектирането на газопровода "Южен поток", а през 2015 г. да бъдат транзитирани първите количества газ. Това съобщи Цветен Боев- експерт проекти в "Южен Поток България", цитиран от БТА. В сряда в Шумен имаше консултации по обхвата и съоръжението на оценката за въздействието върху околната среда на газопровода през българска територия. Подобни срещи бяха проведени и в други общини в последните седмици.

Газопроводът ще преминава през 11 области, 38 общини и 220 землища на територията на страната, отбеляза Цветан Боев. Той уточни, че според разчетите през първата година на експлоатация на газопровода ще бъдат транзитирани 16 млрд. куб. м. газ, а през следващите години количеството ще достигне до 63 млрд. куб.м. Очакванията са това да донесе на България приходи от транзитни такси между 200 и 400 млн. евро годишно.

Предвижда се в Шуменския регион трасето да пресича пътищата Шумен-Дулово, Разград-Шумен, ж.п.линията Хитрино-Самуил, река Бели Лом, обясни Боев и увери, че при строителството ще бъдат спазени всички изисквания на българското законодателство.

Собствениците на земи, през които ще преминава трасето, ще получат обезщетения, като предстоят поредица от срещи с жителите на тези населени места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?