"Бългериан прайминистер, Бойко, хау ар ю...”

"Бългериан прайминистер, Бойко, хау ар ю...”

Премиерът Бойко Борисов е демонстрирал висша дипломация по време на балканска среща на лидерите в Ню Йорк, показвайки на турския си колега Абдуллах Гюл, че лидерите са равни, а един бял “Ролс Ройс” станал повод да разбере, че е популярен дори сред роднините на султана на Бруней. Това става ясно от репортаж на в. "Труд" в петък, посветен на срещите на Борисов в Ню Йорк, където той и държавни и правителствени ръководители от цял свят са се събрали за откриването на сесията на ООН.

Българският премиер е участвал във втората балканска среща на лидерите под егидата на турския президент Абдуллах Гюл в Ню Йорк.

Балната зала на един от емблематичните хотели на Манхатън - “Уолдорф Астория”, събра над 200 елитни гости от Балканите и САЩ: президентите на Турция, Македония, Черна гора, Косово, Босна, премиера на България, на Албания, на Словения, външните министри на Румъния, Гърция, Хърватия, губернатора на Ню Йорк, бизнесмени от САЩ и особено много от Турция.

“Обстановката в залата бе изключително пищна, в бароков стил, с много злато, червен плюш и помпозност, вечерята бе подчертано изобилна, тежкарска - всичко трябваше да внушава могъществото и финансовата мощ на Турция”, сподели дипломатически източник, цитиран от "Труд". “Беше три пъти по-луксозно от вечерята, дадена от Меркел”, допълни той.

Всеки лидер е трябвало да се изкаже. Турският президент закъснял и когато влязъл, вече говорел един от балканските лидери. При появата на Гюл гостите станали на крака, обсипали го с бурни овации, в залата настъпила еуфория. Президентите на Македония Георги Иванов и албанският премиер Сали Бериша се втурнали да го прегръщат.

Българският премиер останал на мястото си и не станал. “Придвижвайки се между масите, Гюл ме видя, че седя, вероятно разбра, че тази демонстрация на Турция не е удачна за среща, на която всички сме равни, и дойде специално да се ръкува с мен”, разказа Борисов пред “Труд”.

Организаторите на вечерята, усетили конфуза, решили да се “поправят” и разместили реда (азбучен) на изказванията - дали думата на Борисов веднага след губернатора на Ню Йорк. Премиерът ни първо поздравил българския народ с Деня на независимостта, а след това се обърнал към лидерите на държавите, които още не са членки на ЕС. “Предстои ви труден път, много продължителен и тежък, но още по-тежко ще ви бъде, когато влезете в ЕС. Готов съм да ви помагам ”, заявил Борисов. А на останалите си колеги казал: “Сътрудничеството и интеграцията в евроатлантическите структури е и си остава наш основен приоритет в качеството ни на отговорни, стратегически и мислещи партньори”. И пожелал на всички приятна вечеря. След което отишъл при Гюл и изненадващо му заявил, че “има по-важна работа” и няма да остане на вечерята. Яденето на Борисов останало недокоснато, Гюл скочил да го изпраща и прегръща, изказвайки благодарност за речта и за присъствието му на форума. Заявил му, че ще се видят по време на предстоящото му посещение в София.

Според дипломати с поведението си българският премиер показал, че не приема тезата за доминиращото влияние на Турция на Балканите, която Гюл вероятно искал да внуши на вечерята. Срещата била обявена като лидерска, а не всички балкански лидери присъствали на нея.

Източници от протокола издадоха, че представителите на останалите славянски страни непрекъснато сондирали с наши дипломати дали Борисов ще отиде на нея. “Трябва да се знае, че както на лидерските срещи в Брюксел всички сме равни, така и на лидерските срещи на Балканите трябва да сме равни, дружбата ни трябва да е на равноправни начала”, бе коментарът на Борисов пред “Труд”.

Бял “Ролс Ройс” взел ума на Бойко

Любопитен момент, извън протокола в ООН, преживял Борисов.

На излизане от сградата погледът му бил прикован от огромен, лъскав, бял брониран “Ролс Ройс”. Борисов се спрял, казал на момчетата от Сикрет сървис да изчакат. Искал да види кой ще се качи в това бижу. “Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайстни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!”, не скри възторга си Борисов пред “Труд”.

И в този момент видял как към колата се приближава мъж, който започнал да вика: “Бългериан прайминистер, Бойко, хау ар ю...”

Разказът на Борисов продължава: “Дойде, разцелува ме, как си, кво правиш? И тъкмо щях му кажа: чакам да видя кой ще се качи в тая кола, а той си помисли, че чакам да се махне ролсът, за да дойде моята кола. “Сори, сори, сори” - поклони ми се и се затича към лимузината, влезе в нея, а охранителите му светкавично затвориха вратите.” Борисов така и не разбрал кой е господинът, наредил на проверят. Може би е роднина на султана на Бруней. След случката Николай Младенов казал: “Г-н премиер, аз от 5 месеца се мъча да правя програма да ходим по Саудитска Арабия, Египет. Като видях този господин как ви целува, вие просто нямате нужда от мен.”

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?