Балканите може да срещнат "умора от разширяването"

Гръцкият външен министър Георгиос Папандреу призова в събота балканските държави, стремящи се към членство в ЕС, да продължат реформите, за да разсеят съмненията около темпа на разширяването.

На среща в Атина на политически и бизнес лидери от Балканите, Папандреу каза, че Гърция, сегашният председател на ЕС, иска съюзът да даде на балканските държави надежда за присъединяване.

Но той посочи, че докато всички сегашни членки на ЕС са единодушни за ползите от разширяването, някои имат съмнения за това колко бързо ЕС може да премине от една вълна на разширяване към друга.

"Трябва да се справим с един важен аспект, който се нарича "умора от разширяването", каза Папандреу на срещата за Югоизточна Европа, организирана от Световния икономически форум.

"Някои страни-членки на ЕС са казвали: може би трябва да забавим процеса, може би страните не са готови, може би трябва да видим още напредък, повече резултати".

През 2004 г. ЕС трябва да се разшири до 25 държави от 15 сега, като приеме предимно страни от Източна Европа от бившия съветски блок. България и Румъния трябва да бъдат следващите - през 2007 година.

До момента няма ясен срок за другите очаквани страни. Става дума за всички държави от бивша Югославия, с изключение на Словения, която е една от държавите, които ще се присъединят през 2004 година.

Гърция направи Балканите приоритет за своето председателство на ЕС, което приключва през юни.

Атина предложи финансова помощ от 300 милиона евро за периода 2004-2006 г. за петте държави от Западните Балкани - Сърбия и Черна гора, Македония, Босна, Хърватия и Албания.

Планът, заедно с предложенията на Европейската комисия за нова помощ за региона, ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на ЕС на 21 юни в Солун.

"Бихме искали да имаме двойно послание от Солун, първо - много силен ангажимент от Западните Балкани, че има движеща сила, има промяна, има ангажимент за реформи", каза Папандреу. "И второ - послание от ЕС, че ние сме готови да помогнем...да ускорим процеса и да предложим перспектива за членство", допълни той.

Папандреу каза още, че регионът има напредък, но балканските държави трябва да продължат вътрешните реформи, борбата с организираната престъпност и да премахнат границите за търговията и инвестициите.

По БТА

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?