Балканите отново са сред най-непривлекателните за инвестиции региони

Балканските страни са сред най-непривлекателните за чуждестранни инвестиции, показва проучване на швейцарския Международен институт за управленско развитие (IMD), цитирано от босненския портал Ослободжение и от БТА.

Според резултатите от проучването най-лошо е положението в Хърватия, която е класирана на 58-о място от общо 60 страни. От останалите балкански страни най-добра позиция има Турция, която е на 37-о място, следват Словения на 52-ро, Гърция на 54-о и България на 57-о място в списъка.

Авторите на проучването посочват, че почти всички балкански страни са сред последните 20 от списъка по конкурентност.

Проучването на IMD не включва останалите страни на Балканите, но според последните данни за глобалната конкурентност, публикувани от Световния икономически форум, Черна гора се намира на 72-ро място, Босна и Херцеговина на 88-о, Албания на 89-о и Сърбия на 95-о място от общо 144 страни в света.

На първо място в списъка на IMD са САЩ, а най-накрая е Венецуела. При проучването са взети предвид финансовото състояние на страните, икономическите резултати, ефективността на държавния и на частния сектор и развитието на инфраструктурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?