Балканите спират транзита на бежанци, Гърция е на ръба на хуманитарна криза

Ефектът на доминото засяга все повече страни – Албания е следващата

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония съгласувано ще спрат мигрантския поток по т.нар. "балкански маршрут", като пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден.

"Постигнато е споразумение за ограничаване на транзита до размер, който ще позволи да бъде извършвана проверка на всеки един от новодошлите в съответствие с правилата на Шенгенската зона", се посочва общо изявление на полицейските шефове в страните от т. нар. балкански път на мигрантите, цитирано от Ройтерс.

Петте страни ще взимат биометрични данни на всички мигранти и ще пропускат само тези, които наистина бягат от война. Преминаващите бежанци няма да получават статут на търсещи убежище на гръцко-македонската граница, като това ще става в Австрия или всяка друга страна, явяваща се тяхна крайна цел.

Балканските страни последваха Австрия, която еднолично ограничи дневния транзит през своя територия до 3200 души и това доведе до струпване на бедстващи мигранти по целия маршрут. Освен това Гърция остава все по-изолирана, не може да се справя с пристигащите всекидневно стотици мигранти и твърди, че е на ръба на хуманитарна катастрофа.

По данни на Европейската комисия между 2000 и 3000 души на ден прииждат към Гърция, между 20 и 25 хиляди мигранти се намират в страната след затягането на граничния контрол по балканския маршрут.

Правителството на Алексис Ципрас заплаши да блокира решенията на Европейския съюз, ако няма солидарност между държавите членки, а напрежението между Атина и Виена ескалира - Гърция отказа да приеме на посещение австрийския вътрешен министър и изтегли посланика си във Виена за консултация.

Ефектът на доминото

Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович съобщи в петък, че в Сърбия в момента има около 2000 бежанци, от които само 38 души са поискали убежище.

"Никой от тях не иска да остане в Македония, Сърбия или Хърватия. Тяхната цел е една от страните на Западна Европа. А ние трябва да получим отговор от тези страни дали ще ги приемат или не", заяви Стефанович.

Така отказът на Австрия създаде ефекта на доминото и блокира транзита по балканския маршрут, насочвайки го в други посоки.

Председателят на Европейския съвет тръгва на обиколка заради бежанската криза


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск идната седмица отново ще посети Македония като част от своя дневен ред за намиране на решение на бежанската криза, съобщи МИА.

Туск, който вече бе в Македония миналия месец, от 1 до 3 март ще обиколи Виена, Любляна, Загреб, Скопие и Атина с цел изграждане на европейски консенсус за справяне с миграционната криза и подготовка на срещата на върха с Турция, насрочена за 7 март в Брюксел, и заседанието на Европейския съвет на 17-18 март.

Oще

Засега потокът към България не е увеличен, но се очаква затоплянето на времето и мерките на Балканските страни да доведат до засилването му.

Албанският министър по интеграцията Клайда Гйоша съобщи, че струпването на голямата група от бежанци по албанската граница е причинено от решението на съседна Македония да забрани влизането от Гърция на нейна територия на лица от Афганистан, както и от по-строгите гранични проверки за сирийци и иракчани от страна на македонските власти.

Министърът не посочи точния брой на бежанците, които са се струпали на албанската граница.

Албания, която има обща граница с Гърция, както и с Македония, досега не бе обхваната от бежанската криза.

Извънредни мерки в Гърция

В същото време ситуацията в Гърция е на път да излезе от контрол и властите предприемат извънредни мерки, за да забавят бежанските потоци и да се справят с тежката ситуация, възникнала в странат.

Въвежда се забрана на превозването на бежанци от островите към Пирея, каза днес гръцкият министър за морския флот и островите Тодорис Дрицас.

Предвижда се бежанците да бъдат настанявани на корабите, които ще останат на котва по пристанищата на островите до неделя.

"Стремежът ни е да бъде дадено необходимото време, за да могат да бъдат оборудвани новите центрове за временно настаняване на мигранти в областта Атика и на други места в страната", каза Дрицас.

Планът ще бъдат приложен по отношение на островите Лесбос, Хиос и Самос.

За целта са наети компании, които да приютят до 50 на сто от пасажерите-бежанци.

Три ферибота пък на островите Лесбос, Хиос и Самос ще бъдат използвани за временно настаняване на бежанци и мигранти, докато те бъдат транспортирани до пристанище Пирея.

Гръцкият министър уточни, че тези мерки ще бъдат изпълнявани в следващите три дни от днес до неделя, като увери, че правителството ще направи всичко възможно, за да овладее ситуацията на островите.

Тази сутрин на пристанище Пирея акостира пореден ферибот с 1473 мигранти и бежанци от островите в източната част на Егейско море. Друг ферибот пък докара още 279 души.

Атина отказа да допусне австрийки министър

На този фон Атина е отхвърлила молба на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер да посети Гърция следващата седмица заради решениото на Виена да ограничи бежанския поток. Това заяви служител на гръцкото външно министерство, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък Гърция привика за консултации посланика си в Австрия в знак на протест срещу затварянето на границите по т.нар. балкански маршрут.

Тонът между Виена и Атина рязко се влоши, след като Гърция не беше поканена на среща на министерско ниво на страните в региона, на която в сряда тази седмица бяха обсъдени мерките за справяне с бежанската криза на Балканите.

Аргументът на Виена беше, че този тип срещи обичайно се провеждат във формат, който не включва Атина. Външният министър на страната Себастиан Курц обаче направи по-смело изказване, според което Атина не изразява никакъв интерес към намаляването на потока от имигранти и иска да продължи с практиката да ги пропуска през македонската граница на север в Европа.

Вчера европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕС разполага с десет дни, пред които да бъде редуциран имигрантският поток от Турция или "има риск цялата система напълно да се срине".

Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на седми март, когато ще бъде обсъден липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с имигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?