Балкански лидери бойкотираха встъпването в длъжност на сръбския президент

Балкански лидери бойкотираха встъпването в длъжност на новия сръбски президент Томислав Николич, съобщиха информационните агенции.

Бившият националист, който изненадващо победи на изборите Борис Тадич и обяви, че е променил курса си от антизападен към проевропейски, положи клетва пред парламента и с това започна петгодишния си президентски мандат.

 

Малко след това обаче той отрече клането в Сребреница и заяви, че Вуковар е сръбски град, което предизвика остри реакции от Европа.

 

Николич встъпи официално в длъжност, но на церемонията не присъстваха държавните лидери на Македония, Хърватия, Словения и на Босна и Херцеговина.

 

Томислав Николич обеща Сърбия да продължи по европейския път, по който е тръгнала и почерпи с направена от самия него сливова ракия.

 

"Европейският път на Сърбия е единственият път за бъдещето и икономическото развитие на страната. В света ще създавам приятелства, защото Сърбия няма право да има врагове. Европейският път на Сърбия е бъдещето, пътят на икономическия просперитет и аз ще направя всичко Сърбия да продължи в тази посока", заяви Николич.


Филип Вуянович от Черна гора бе единственият президент от региона на приема в Белград, който уважи церемонията.

 

"За съжаление, позициите, които защитаваше Николич, и които продължава да повтаря в обръщението си към гражданите на Сърбия – от това, че Вуковар е сръбски град, и че в Сребреница не е имало геноцид, са далеч от европейските ценности", заяви по-рано хърватският президент Йосипович.

На церемонията обаче присъства европейският комисаря по разширяването Щефан Фюле.

 

"Не съм дошъл да анализирам тази или онази дума, а да окуража новия сръбски президент и правителството да се заемат по конкретен начин с насърчаването и подсилването на регионалното сътрудничество и помирение", заяви Фюле.  

Споделяне

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?