Балканските членове на ЕС - първенци по размер на сивата икономика

България, Румъния и Гърция заемат челни позиции сред страните от ЕС с най-голям относителен дял (над 40 на сто) на сивата икономика, съобщи БТА като се позова на резултатите от социологическо проучване по проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", който се изпълнява в партньорство от Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ. Данни от изследването бяха представени във Велико Търново.

Най-малък е делът на сивата икономика в Австрия и Германия – между 8 и 10 на сто, показва още проучването.

В рамките му са били анкетирани работодатели, служители и работници от 500 фирми, както и жители на населени места от цялата страна. При обработката са използвани данни от анкетите и официалните статистики на България, МВФ и Световната банка.

Според резултатите от проучването около 45% е делът на сивата икономика в страната. Най-засегнати от това явление са млекопреработването, туризмът и строителството на

инфраструктурни обекти, където сивата икономика достига до 60 на сто, посочи доц. Стефан Петранов от Софийския университет "Св. Климент Охридски", водещ експерт на проекта.

Според оценката на анкетираните от различните групи най-широко разпространение на сивата икономика има в Шумен, Ямбол, Враца, Бургас, Монтана, Русе, Враца, Кюстендил и Пазарджик.

Годишно между 20 и 25 млрд. лв. достига оборотът на сивата икономика, което съставлява близо 30 на сто от БВП на страната. Ако този процес се задълбочи, това ще създаде сериозни проблеми пред устойчивото икономическо развитие на страната, каза доц. Петранов.

По повод коментара на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че е "по-добре да има сива икономика, отколкото никаква икономика", експертът посочи, че сивата икономика може да има своите положителни проявления в краткосрочен план като буфер в период на икономическа криза.

Ако тя приеме големи размери за дълъг период, това ще се превърне в пречка за устойчивия икономически растеж, добави доц. Петранов.

По неговите думи растежът на сивата икономика в страната е започнал през 2000 г., като нараснал до 50-55 на сто през 2008 г. След това бележи спад и отново се покачва през 2009 г.

Според прогнозата на специалистите от 2010 г. се очертава тенденция за намаляване на дела на сивата икономика, която се очаква да се задълбочи през тази година със задължителното свързване на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС с НАП от началото на септември.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?