Балканските страни насърчени за членство в ЕС

Балканските страни насърчени за членство в ЕС

Европейският съюз очаква до края на 2008 г. да подпише първоначални споразумения, които да отворят пътя за евентуално членство в блока с всички страни от Западните Балкани. Във вторник бе представен общ доклад за Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Албания и Македония, както и за областта Косово и за Турция. За всяка от тях е подготвен и отделен доклад за напредъка за членство.

Споразуменията за стабилизиране и асоцииране трябва да бъдат подписани от всички страни от западните Балкани през следващата година, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен. Проектът за такова споразумение със Сърбия ще бъде подписан през тази седмица, каза Рен, като изтъкна сътрудничеството на сърбите с Хагския трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. След това споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички 27 страни членки.

Оли Рен каза, че е взел решението след разговор с прокурора на трибунала в Хага Карла дел Понте.

Тя е казала, че има напредък в Сърбия при издирването на заподозрени военнопрестъпници, както и при достъпа до архиви.

Според Оли Рен Хърватия в момента е примерът, който трябва да следват другите страни от региона, желаещи да се присъединят към ЕС.

Македония е отбелязала известен напредък в борбата с корупцията, но има политически проблеми, които очакват решения, каза Оли Рен.

Албания също постигна известен напредък, но ѝ предстои още работа в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и за подобряване на вътрешнополитическия диалог, посочи комисарят.

В същото време ЕС призовава Турция да подобри състоянието на човешките права в страната, за да отговаря на изискванията за членство. ЕК заяви, че Турция трябва да положи "значителни по-нататъшни усилия", за да засили свободата на изразяване и на религията и да подобри третирането на кюрдското малцинство.

Оли Рен заяви, че ЕС и Турция не трябва да започват ключовите за приемането на страната преговори по главите за правосъдие и човешки права, докато Анкара не промени параграф 301, който тя използва, за да преследва журналисти и интелектуалци за "обида на турското национално чувство".

В доклада на ЕС за напредъка на страните кандидатски за членство присъства и сръбската провинция Косово, която се стреми към независимост от Белград.

ЕК посочва, че администрираната от ООН област е затънала в корупция. Публичната администрация на Косово е слаба и неефективна.

“Заради липсата на ясна политическа воля за борба с корупцията, неефикасното законодателство и отсъствие на мерки, корупцията е широко разпространена”, се казва в доклада.

“Държавните служители са податливи на политическо влияние, корупционни практики и непотизъм”, според оценката на Брюксел.

Докладът също така критикува забавянето на дела за военни престъпления, което се дължи на нежеланието на косовското население да дава показания. Освен това няма адекватни механизми, за да се адресират оплакванията срещу администрацията на ООН, предаде ББС.

Споделяне

Още от Европа