Балканските страни обмислят превантивни мерки срещу нови бежански маршрути

Миграционният натиск към България е намалял наполовина, но гражданските патрули остават в готовност

Сн. БГНЕС
Миграционният натиск по границата с Турция е намалял с 50 процента тази година в сравнение с миналата, а бежанските маршрути засега не се насочват към Балканите.
 
Въпреки това балканските страни обмислят превантивни мерки срещу евентуално засилване на поток към региона. Това стана ясно след срещата на външните министри на България, Гърция, Македония и Албания в Солун.
 
Българският първи дипломат Даниел Митов съобщи, че засега няма нов маршрут през Балканите, но при проблеми ще се задейства системата за ранно предупреждение и за наблюдение на мигрантите, които се намират на гръцка територия.
 
В Гърция останаха блокирани около 50 000 мигранти, но те избягват България дори като транзитна страна. Зам.-вътрешният министър Филип Гунев обясни, че в последните три месеца има заловени около 170 души по границата ни с Гърция.
 
Миграционният натиск по границата намалял наполовина
 
По същото време в Малко Търново се проведе кръгла маса за бежанската вълна и доброволческите отряди по границата.
 
Регионалният директор на "Гранична полиция"-Елхово Радослав Сотиров съобщи, че миграционният натиск по границата е намалял с 50 процента тази година в сравнение с миналата.
 
Над 10 хиляди са опитите за незаконно преминаване на българско-турската граница от началото на годината досега, каза Сотиров.
 
2548 са били задържаните имигранти през първите четири месеца на миналата година, а 1274- тази година. 
 
По думите му от януари до момента има 50 повдигнати обвинения за каналджийство. През миналата година осъдени за това са 1266 души.
 
Въпреки данните за намалелия миграционен натиск, правителството включи и военни в охраната на границите. Продължава и строителството на оградата по границата с Турция. 
 
Поредният скандал
 
Срещата не мина без поредния скандал с участието на обявилите се за патриоти пазители на границата.
 
Представители на Организацията за защита на българските граждани обвиниха ръководството на МВР в полицейска репресия срещу тях. 
 
Щателна полицейска проверка е извършена на двете коли, с които пристигнаха в Малко Търново представителите на организацията. 
 
Според информация на БНР след първоначалната остра реакция на младежите, те постигнали споразумение с представителите на Министерството на вътрешните работи за съвместни действия с гранични полицаи по обход на граничните зони.
 
В същото време главният секретар на МВР Георги Костов припомни, че няма такава нормативна база, която да обуслови съвместно патрулиране на граничен полицай с граждани. 
Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?