Балканският маршрут вече е затворен

Бежанският поток може да се измести към България или Албания

Балканският маршрут вече е затворен

Сърбия, Словения и Хърватия затвориха своите граници за преминаване на нелегалните мигранти към Западна Европа и така на практика блокираха балканския маршрут на мигрантите към богатите страни от Западна и Северна Европа. Това може да доведе до изместване на пътищата на мигрантите от Гърция към България и Албания, но досега няма данни за засилен бежански поток.

След като словенските власти обявиха, че ще позволяват транзита на мигранти само по хуманитарни причини, Сърбия и Хърватия очаквано я последваха, за да не позволят струпвания на бежанци на територията си.

"Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония", съобщиха от сръбското външно министерство.

Хърватия обяви, от своя страна, че отказва транзита на повечето мигранти, като допуска да влизат в страната само бежанци с необходимите документи.

Така в района около границата на Гърция с Македония остават блокирани повече от 14 000 души. Затварянето на границите завари и над 1000 души в македонския лагер в Табановце. По-лошо е положението на 437 души, които втори ден се намират на ничия земя и нито Сърбия, нито Македония ги иска.

Решението за затваряне на “Балканския път“ идва по-малко от ден след срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция за мигрантската криза. Според готвеното споразумение Турция получава до 6 млрд. евро, за да задържи 2.5 милиона бежанци на своя територия. Отделно до края на година ще отпаднат Шенгенските визи за турските граждани и ще има придвижването на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.

Гърция пък ще получи помощ от около 700 млн. евро, за да се справи със струпването на мигранти на територията ѝ.

Веднага след срещата словенският премиер Миро Церар обяви, че договорката между ЕС и Турция означава "закриване на Балканския път“. “Балкански път” на имигрантите започва от Турция, преминава през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и стига до Германия.

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че затварянето на границите по балканския път на мигрантите не представлява "голяма изненада".

Той каза, че това е нещо "правилно, а именно слага се край на транзитното преминаване".

Курц приветства тази мярка, потвърждаваща според него правилността на австрийската политика.

"Ние месеци наред работихме в тази посока", припомни той и изрази увереност, че такива решения ще прекратят движението на мигрантите.

Предположението, че затварянето на този път ще пренасочи бежанците през други държави, Курц коментира по следния начин: "Най-много хора умират, когато в Европа сме без граници и като все повече подвеждаме (мигрантите) да тръгват на път."

Унгарският министър на външните работи Петер Сийярто от своя страна поздрави "директните действия" на Словения за увеличаване на граничния контрол. Той съобщи още, че Унгария ще изпрати още полицаи и военнослужещи, които да патрулират по южните ѝ граници.

"Унгария ще засили защитата на границите си и заради миграцията обявяваме кризисна ситуация за територията на цялата страна", заяви Пинтер.

Той каза, че унгарската страна също така извършва приготовления по границата си с Румъния, за да бъде в състояние, ако се наложи, да издигне ограда там в рамките на десет дни.

ЕК следи за изместване на маршрутите 

Говорителят на Европейската комисия Наташа Берто коментира от своя страна в сряда, че ЕС следи за опасността със затварянето на пътя за мигрантите през Западните Балкани, те да се насочат към други страни. 

"Винаги сме имали предвид възможността пътят да се разклони в други посоки, затова още миналата есен обединихме в обща среща държавите от региона. Поканихме не само държавите от пътя през Западните Балкани. Затова Албания и България участваха в тази среща и са част от конферентните седмични заседания на групата. Следващото подобно заседание е днес следобед", отбеляза Берто.

Тя добави, че вчера Словения е съобщила на ЕК за пълното възобновяване от днес на прилагането на Шенгенския кодекс. Берто поясни, че така онези мигранти, които нямат право да влязат в Шенген, или не са подали молба за убежище, или нямат право на закрила, няма да бъдат пропускани през границата.

По-рано директорът на австрийската криминална полиция Герлад Тацгерн предупреди, че след въвеждането на ограниченията по македонско-гръцката граница трафикантите бързо са се преориентирали към България и Унгария. Има индикации, че бежанците може да тръгнат и към Албания.

Балтийските републики строят стена по руската граница

Естония, Латвия и Литва също затягат контрола и вече строят огради по границите си с Русия и Беларус заради опасения, че балтийският регион ще стане нов входен пункт за бежанци, предаде "Ройтерс".

Правителствата на балтийските страни се страхуват, че към тях могат да нахлуят хиляди бежанци откъм Русия и Беларус. Тези страхове се засилиха, след като 6000 нелегални имигранти влязоха във Финландия и Норвегия през Русия миналата година.

Още по темата
Още от Балкани